Varyap Meridian

Davet usulü proje yarışması sonucunda seçilen Varyap Meridian, “Türkiye’nin ilk çevreci konut projesi” olarak adlandırılıyor. Ortak alanların bir bölümünün rüzgar, güneş gibi doğal kaynaklardan üretilecek enerji ile karşılanacağı, yağmur sularının ve gri suların arıtıldıktan sonra yeşil alanların sulanmasında kullanılacağı ve böylece doğanın korunmasına katkı sağlanacağı gelen bilgiler arasında.



Binaların konumlandırılmasında, en önemli kriterin güneş ışığı olduğu projede teraslanma, projenin temel konseptini oluşturuyor. Binalar kimi zaman tek yönlü kimi zaman ise çift yönlü teraslanarak yükseliyor. Peyzaj ile birlikte ele alındığı zaman bu teraslanmaların binaların doğal havalandırılması için bir araç olarak kullanıldığına dikkat çekiliyor. Bahçe peyzajında kullanılan su öğeleri ile binaların teraslanan yüzeyinden yükselen serin hava akımı oluşturulmaya çalışılıyor. Ayrıca bu teraslar yağmur suyunun toplanması için geniş yatay yüzeyler oluşturuyor. Su, projenin önemli tasarım öğelerinden biri olarak göze çarpıyor.

Enerji verimliliği

Cephe tasarımı, bina sakinlerinin güneş ışığından maksimum düzeyde faydalanmaları ve sıcak-soğuk iklim şartlarının olumsuz etkilerinin azaltılması hedefleri ile tasarlandı. Cephenin, cam ve seramik panellerden oluşan hibrit sistemi olduğu gelen bilgiler arasında. Açık yeşil olan bu camların yazın iç ortamı aşırı ısınmaktan koruyup soğutma ihtiyacını azaltırken, kışın da içeri yüksek seviyede güneş ışığı girmesine izin vererek ısıtma yükünü hafifletmesi planlanıyor. Belirli bir kata kadar camların açılabilir olacağı ve böylece bina sakinlerinin ihtiyaç duydukları zaman doğal havalandırmadan faydalanabileceği belirtiliyor.


Yeşil bina özelliği gösteren proje, yenilenebilir enerji kaynaklarını da içeriyor. Projenin ortak elektrik ihtiyacının bir kısmının, güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinden sağlanacağı bildiriliyor. Fosil yakıt kullanımını ve karbondioksit salınımını azaltmak için yapılan bu uygulamanın İstanbul’a ve Türkiye’ye örnek teşkil edeceğinin altı çiziliyor.

Bloklarda uygulanacak olan merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri, daire sahiplerinin termostatları ile daire içi sıcaklık ve serinlik ayarını manüel olarak yapmalarına engel teşkil etmiyor. Daire girişinde ki pay ölçerler ile her daireye kullandığı kadar enerji bedeli faturalandırılacak.

Yeşil bina uygulaması kapsamında kullanılan her su armatürü su verimliliği sağlıyor. Banyoda tercih edilen Ideal Standard armatürleri, su tasarruflu mutfak bataryaları ve çift basmalı rezervuar sistemi ile LEED Yeşil Bina Değerlendirme Sistemine göre eşdeğer bir daireye oranla her daire yüzde 40 su tasarrufu yapıyor.


Toplam 107 bin metrekarelik alana yayılı olan Varyap Meridian’in yüzde 90’ı yeşil alandan, 13 bin metrekarelik alanı ise binalardan oluşacak. Binalar, ikisi 24 katlı olmak üzere, 60, 45, 41, 34 katlı olmak üzere toplam 6 bloktan oluşacak. 1500 konuttun yer alacağı Meridian’de konut sahibi olmak isteyenlere çok geniş bir tercih yelpazesi sunuluyor. 450 farklı daire modeli bulunan projede, studio, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 ile kat bahçeli ve teraslı tasarlanan özel daireler yer alıyor. Başka hiçbir projede olmayan sayıda seçenek sunan Varyap Meridian’de ayrıca, 40 metrekarelik stüdyolardan özel tasarımlı penthouse daireler de bulunuyor.

Varyap Meridian dört tarafı park alanı ile çevrili, yeşillikler içerisinde 107.000 m² alanda projelendirildi. Varyap Meridian Projesi 5 adet yüksek katlı konut bloğu, 1 adet Otel & Ofis kulesi, 3 adet ticari blok ve 14 villadan oluşuyor. 3346 adada A Blok (60 katlı) ve villalar, 3347 adada B (24 katlı) ve C (45 katlı) bloklar, 3333 adada D (24 katlı) ve E (41 katlı) bloklar, 3349 adada H (ticari blok), 3348 adada F ve G (ticari blok) blok, 3328 adada ise I (34 katlı) blok yer alıyor.

Batı Ataşehir’deki 374 bin metrekare alana inşa edilecek olan Varyap Meridian’in 2012’de tamamlanacağını hemen söyleyelim.