Varyap'tan Etiler'e Felsefeli Dönüşüm



Doğu Ataşehir’de İstanbul Finans Merkezi’nin ilk projesi Metropol'u Gap İnşaat ortak girişimi ile 1,5 milyar TL yatırımla inşa edecek Varyap, 2012'de büyük bir halka arz planının çalışmalarını sürdürüyor. Gayrimenkule yatırım yapan yabancı fonlardan teklifler alan ve uluslararası lansman öncesi Avrupa'nın en yüksek binası ve Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezini barındıracak Metropol Projesi'nde sınırlı miktarda yabancılara satış yapan Varyap, Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması ile tüm projeleri genelinde yabancılara yaptıkları satışın yüzde 7'den yüzde 30'a çıkacağını ve cirodaki payın 80 milyon TL'den 300-400 milyon TL'ye artacağını öngörüyor.

Kanada'dan Çin'e kadar farklı ülkelerden talep aldıklarını, özellikle de Güney Kore'den ciddi bir talep olduğunu ifade eden Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, ntvmsnbc.com'dan Seçil Başkaya ile yaptığı röportajda Anadolu Yakası'ndaki etkinliklerini Avrupa Yakası'na da taşımak istediklerini ve şehrin merkezine lüks konut projeleri inşa etmek istediklerini açıkladı. Varlıbaş; "Etiler'i merkez alırsak ilgilendiğimiz 4 kentsel dönüşüm bölgesi var. Özellikle Etiler Narin Sitesi'nin kentsel dönüşümü ile ciddi olarak ilgileniyoruz, ciddi aşamaya da geldik. İstanbul'un en değerli bölgelerinden ve en köklü yerleşim yerlerinden biri. Umut ediyoruz ki bizim felsemizde İstanbul'a katma değer yaratacak bir proje gerçekleştirebiliriz. Konut ağırlıklı bir proje olacak. İçinde ofisler de yer alabilir" dedi.

Metropol İstanbul'da %40 oranında satış

Ataşehir'deki dönüşümün boyutları ne olacak?

"Ataşehir, İstanbul'un önemli bölgelerinden biri. 2004 yılından bu yana özellikle Batı Ataşehir'i şekillendiren firmalardan biriyiz. Bugüne kadar 10 bin kişinin yaşadığı küçük çaplı kasabalar üretmiş gibiyiz. Varyap Meridian ise standartları çok daha öteye taşıdı. 1500 adet konut ve iş merkezi,  sosyal olanaklar, kurumsal firmaların genel müdürlükleri ile karma ve güzel bir yaşam oluştu. Finans Merkezi Projesi'nin de Meridien'in karşısında yer alması, projeye olan talebi arttırdı.

Finans Merkezi'nin hayata geçmesi ile 30 bin çalışan o bölgede olacak. Bu da hem sosyal hayatın hem de konut sektörünün daha güzel olacağını gösteriyor. Zaten bu düşünceden yola çıkarak Metropol İstanbul'a başladık. Ocak ayında lansmanını yaptığımız projenin satışa sunduğumuz ünitelerin %40'lık bölümü kısa sürede satıldı. Satışlar devam ediyor. Ataşehir'de 8 yıl içinde 3 dev proje yaptık. GAP İnşaat ortak girişimi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Metropol İstanbul ise uluslararası çapta bir proje olacak. Avrupa'nın en yüksek binası içinde yer alacak, altında ise Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezi inşa edilecek. 750 bin metrekare inşaat alanı var. 400 metre uzunluğunda bir cadde de yarattık. Hem ofis, hem otel, hem alışveriş hem de konuttan oluşan Türkiye'nin en büyük karma projesi olacak ve Finans Merkezi sınırları içinde yer alacak."

Yeşil bir proje olacak, değil mi?

"2008'den bu yana inşa ettiğimiz her konut projesi yeşil olacak diye topluma söz verdik. Bu sözümüzün arkasındayız. Gerçekleştirdiğimiz tüm projeler yeşil özelliklerine sahip.  Bu doğrultuda Varyap Pendik ofis projesi, Türkiye'nin ilk yeşil konut projesi Varyap Meridian, Metropol İstanbul projemiz ve gündemimiz de olan Finans Merkezi projesi sınırları içindeki iş merkezimiz ve yine Ataşehir'de inşa edeceğimiz yaşam merkezi projelerimizin hepsi gerçek yeşil binalar olacak."

Mütekabiliyet ile cirodaki pay %30'a çıkacak

%7 oranında yabancılara satışınız var ve 868 milyon TL'lik 2011 cironuzun yaklaşık 80 milyon TL'lik kısmını oluşturuyor. Mütekabiliyet Yasası ile beklentiniz nedir?

"Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması ile bu oranın %30'lara kadar çıkmasını ve Varyap cirosunun yüzde 30'lık kısmını oluşturmasını, yani 300-400 milyon TL tutar değerinde gerçekleşmesini ve her yıl bu oranda artacağını öngörüyoruz. Yasa henüz çıkmamışken dahi birçok gayrimenkule yatırım yapan yabancı fon hem arsa hem projelere ortak olmak için Türkiye'ye akın etmiş durumda. Varyap'a da çok teklif geliyor. Bu da gösteriyor ki yasanın çıkması ile gayrimenkule yatırım yapan yabancı fonlarla yapılacak işbirlikleri ve ortaklıklar, yabancılara konut satışında da artışa neden olacak."

Hangi ülkelerden talep alıyorsunuz?

"Varyap Meridian için ağırlıklı olarak Rusya ve Ortadoğu ülkeleri. Buna Güney Kore'yi de ekleyebiliriz, ciddi bir talep var. Genel olarak ise Kanada ve Çin'in de aralarında yer aldığı 20'ye yakın ülkeden talep alıyoruz."

Diğer projelerinizde yabancıya satış ne oranda?

"Metropol Projesi'nin daha yurtdışı lansmanı yapılmadı. Yabancıya yapılmış satış var ama sınırlı miktarda. Yasayı bekliyoruz. Yasanın çıkması ile projenin uluslararası lansmanını gerçekleştireceğiz. Ciddi miktarlarda talep olacağını öngörüyoruz."

Varyap hep büyük projeler gerçekleştiriyor. Çağlayan'daki Adalat Sarayı, Seyrantepe Spor Kompleksi ve Ataşehir'deki projeleriniz. Başka büyük projeler neler olacak?

"Kamuya taahhüt projelerinde aktifiz. Büyük projeler hedefliyoruz. Kamu otoriteleri ciddi projeler ortaya koydukça biz, bu projelere talibiz. Önümüzdeki dönemde bunların neler olacağını birlikte göreceğiz. Gayrimenkul alanında ise Anadolu Yakası'ndaki etkinliğimizi ve yüksek pazar payımızı Avrupa Yakası'na da taşımak istiyoruz. Projelerimizin hepsi büyük yatırımlar. Metropol İstanbul projesi, milyar dolarlık bir proje. Meridian öyle. Finans Merkezi'nde yeni başlayacağımız bir projemiz var. Onu da 2012'de master plan çalışmaları tamamlandıktan sonra hayata geçireceğiz. Avrupa Yakası'nda ise şehrin merkezinde lüks konut projelerimiz olacak. Etiler'i merkez alırsak ilgilendiğimiz 4 kentsel dönüşüm bölgesi var. Emlak Konut'un ihaleye çıkaracağı, hasılat paylaşımlı birkaç konut projesi var. Onları da hedefliyoruz."

Özellikle ilgilendiğiniz bir proje var mı?

"Narin Sitesi'nin kentsel dönüşümü ile ciddi olarak ilgileniyoruz, ciddi aşamaya da geldik. İstanbul'un en değerli bölgelerinden ve en köklü yerleşim yerlerinden biri. Umut ediyoruz ki bizim felsemizde İstanbul'a katma değer yaratacak bir proje gerçekleştirebiliriz. Konut ağırlıklı bir proje olacak. İçinde ofiler de yer alabilir."

Halka arzda doğru zamanı bekliyoruz

Diğer ilçelerle ilgileniyor musunuz?

"Birçok dönüşüm projesine bakıyoruz. Ancak kat mülkiyeti yasası netleşince projeleri realize eder duruma geleceğiz. Kurumsal bir firmayız, özellikle de insan kaynağımızla. Bağımsız denetimden geçmemiz çok önemli. JCR Eurasia Rating, Varyap'ı yatırım yapılabilir seviyede değerlendirerek Uzun Vadeli Ulusal Notu'nu 'BBB' görünümünü ise 'Stabil' olarak belirledi. İnşaat sektöründe bir ilki gerçekleştirdik. Bu; bizi, sermaye piyaları ile buluşturmaya getirdi. 2012'de halka arz yapacağız. Onun çalışmaları ve görüşmeleri içerisindeyiz, doğru zamanı bekliyoruz."

2012'de Varyap ne kadar büyüyecek?

"2011'deki büyümemiz yüzde 34,42. Türkiye'nin yüzde 8'lik büyümesini referans alırsak yüksek bir rakam. 2012'de ise yüzde 38'lik bir büyüme olacağını öngörüyoruz. Bu artı, eksi oynayabilir. En azından yüzde 30 olacağını öngörüyoruz. Türkiye'ye olan güven çok yüksek, müşteri ve yatırımcıların güveni de çok yüksek. Bu da bizi çok motive ediyor."

2012 için karlılık beklentiniz nedir?

"2010 yüzde 46, 2011'de yüzde 28'di. Artıp, azalabilir ama 2012'de de yüzde 30'larda bir karlılık bekliyoruz."