‘Dubai Towers Trafiğe Yük Getirecek’

Bilimadamları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Trafiğe 116 çözüm” adıyla tanıttığı projelerin, İstanbul’un sorununa çare olamayacağı görüşünde. Prof. Haluk Gerçek de, Dubai Towers’ın getireceği ek araç yükü için Büyükdere Caddesi’nin her iki yönüne 2’şer şerit ilave yapılması gerektiğini söyledi. İstanbul’daki kentsel dönüşümün ulaşıma etkileri İstanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen bir panelde tartışıldı. İTÜ Ulaştırma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Zerrin Bayraktar, belediyenin çözüm diye sunduğu projelerin hiçbirinin İstanbul’un ulaşım sorununu çözmeyeceğini söyledi.

‘Kent otomobile esir ediliyor’
Bayraktar, kentteki yaşam kalitesinin düştüğünü, kentin sürekli olarak otomobile esir edildiğini belirterek, “Tercihinizi otomobil ya da kent yönünde yapacaksınız. Kenti tercih ediyorsanız toplu taşımacılığa önem vermeniz lazım. İstanbul’un nüfusu 15 milyonla sınırlı olmalı. Üzerine kesinlikle çıkılmamalı” dedi.

‘Büyükdere Caddesi'ne 2’şer şerit eklenmeli’
Prof. Haluk Gerçek ise, Büyükdere Caddesi üzerine Dubai Towers yapılması durumunda günde 30 bin araçlık trafiğin bu yoldan geçeceğini söyledi. Gerçek, “Bu da ek olarak saatte 3 bin 300 araca karşılık gelir. Bunun da anlamı Büyükdere Caddesi’ne her iki yönde 2’şer şerit ilave etmektir ki, bu da mümkün görülmüyor” dedi.