Vatandaş Satın Almak için Beklemede, Konut Fiyatları Dipte



İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ateş, emlak piyasasına ilişkin, "Vatandaşın beklemeye geçmesi konut fiyatlarını çok aşağıya çekti. Promosyonlarla ev satan müteahhitler var" dedi. Ateş, dünyada başlayan ekonomik krizin, Türkiye'de emlak sektöründe de olumsuz etkilerini gösterdiğini, birçok inşaat firmasının talep eksikliğinden dolayı "sat-yap" şeklinde konut ürettiğini, müşterinin bir anda kenara çekilmesiyle de inşaat firmalarının sıkıntı içine düştüğünü anlattı.

Ateş, temeli atılmış, birkaç kata ulaşmış ancak tamamlanamamış inşaat görüntüleriyle karşılaştıklarını söyledi. Türkiye'de vatandaşların "fırsatçı" olduğu ifade eden Ateş, vatandaşların bu dönemi bir fırsat olarak yakaladığını ve beklemeye geçtiğini, "müteahhitler sıkıştıkça konut daha ucuza alınır" gibi bir düşünceyle piyasayı uzun vadeli bir beklentiye soktuklarını dile getirdi.

Vatandaşın beklemeye geçmesinin konut fiyatlarını çok aşağıya çektiğini, promosyonlarla ev satan müteahhitler olduğunu kaydeden Ateş, "Gayrimenkulde bazı bölgelerde yüzde 40'a varan indirimler yapılmaya başlandı. Bu saatten sonra da artık vatandaşın beklemesine gerek yok" dedi. Bugün faiz oranlarının bir miktar yüksek olduğunu, ancak konut fiyatlarının "dibe vurmuş" duruma geldiğini söyleyen Ateş, piyasanın yavaş yavaş canlanmaya başladığını belirtti. Özellikle hafta sonlarında vatandaşların ev baktığını anlatan Ateş, bunun önümüzdeki aylarda da devam etmesini beklediklerini aktardı.

Ateş, kiralık emlak konusuna da değinerek, İstanbul'u dolaştığında çeşitli ilçelerde çok sayıda kiralık konut ilanı gördüğünü söyledi. Kiralarda da önemli ölçüde düşüş yaşandığını vurgulayan Ateş, "Mal sahipleri 2 bin TL'ye kiraya verilen gayrimenkulleri bugün bin 400 TL'ye kiraya veremez duruma geldi" diye konuştu.

"İşsiz kalanlar emlakçılık yapmaya başladı"

Sabri Ateş, emlakçıların durumuna ilişkin olarak ise yaşanan gelişmelerden kendilerinin de etkilendiğini, bazı meslektaşlarının iş yerlerini kapattığını söyledi. Bazı emlak bürolarının ise birleştiğini ifade eden Ateş, yaşanan bu gelişmelerin yanı sıra emlak bürolarının işini kaybedenler için de bir umut olduğunu anlattı. Ateş, "Piyasada işsiz kalan bazı kişilerin meslektaşlarımızın yanında işe başladığını görüyoruz" dedi.