Vatandaşa Zam, Şirkete Fazladan Ödeme



Vatandaş, birbiri ardına gelen zamlar ile katlanarak artan elektrik faturalarının altında ezilirken özel enerji şirketlerine sağlanan ayrıcalıkların bir yenisi daha belgelendi. Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin bedelsiz olarak taşınması gereken kömür stok sahası ve santral atıkları için yüklenici şirkete EÜAŞ kasasından on milyonlarca lira para ödendiği açığa çıktı.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin mali hesaplarında yapılan incelemeler, özel enerji şirketlerine sağlanan ayrıcalıkları ortaya koydu. Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin atıklarını taşıyan ve sözleşme gereği herhangi bir ücret ödenmemesi gereken şirkete 2020 yılında kamu kaynaklarından 20 milyon 434 bin TL ödendi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Şirket hak etmediği parayı aldı

EÜAŞ’ın mali hesaplarını mercek alan Sayıştay denetçisinin aktardığına göre, kömür stok sahasında gerçekleştirilen üretim karşılığında şirkete 28 milyon 756 bin TL hakediş ödemesi yapıldı. Sözleşme kapsamında belirlenen birim fiyat üzerinden 28,7 milyon TL üretim ücreti alan şirketin, sözleşmenin kapsamına girmeyen işler için de EÜAŞ’dan ücret aldığı belirlendi.

Esas sözleşme kapsamında bedelsiz olarak yapılması gereken santral atıklarının taşınması ve depolanması için şirketin gerçekleştirdiği giderin, EÜAŞ tarafından karşılandığı tespit edildi. İncelemelerin ardından açığa çıkarılan tabloya göre EÜAŞ, şirkete yalnızca 2020 yılında 20 milyon 434 TL para verdi. Şirketin, ücretsiz yapması gereken atık taşıma ve depolama için 2014 yılından bu yana EÜAŞ’dan toplam 106 milyon 782 bin TL ödeme aldığı öğrenildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.