Vefa, Geçici Prefabrike Konut Algısını Değiştirdi



Prefabrike yapı ve hafif çelik yapı sektörünün önde gelen firmalarından Vefa Group, geçici prefabrik konut algısını kalıcı olarak değiştirdi. 1999 Marmara Depreminden sonra prefabrike konut ile ilgili oluşan olumsuz imajı düzeltebilmek adına 2004 yılında Nestavilla markasını sektöre kazandırdıklarını belirten Vefa Group Eş Başkanı Turan Koçyiğit, depremden bir yıl sonra 2000 yılında da Türkiye'de hafif çelik sistem ile üretilen ilk binayı kurduklarını kaydetti. Koçyiğit, “Vefa, 2005 yılından bu yana Steelife markası ile hafif çelik sistem ile lüks ve kalıcı konutlar üretmeye devam ediyor” dedi.

Türkiye'de prefabrike yapı ve hafif çelik yapı teknolojileri kullanılarak yapılan konut üretimlerinin 1999 yılındaki Marmara depreminin ardından gelişmeye başladığına işaret eden Turan Koçyiğit, Marmara depremi öncesinde prefabrike yapının kullanıldığını ancak daha çok şantiyelerdeki geçici barınma ihtiyaçlarını karşıladığını ifade etti. Koçyiğit, “Bunun yanında estetik ve konfordan yoksun acil yerleşim amacına hizmet eden kullanımlar vardı. Marmara depremi ile birlikte geçici barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla prefabrike konut kullanımı yaygınlaştı. Ancak depremin hemen sonrasında çok kısa sürede çok fazla sayıda konut yapılması gerektiğinden işin ehli olmayan kurum ve kuruluşlar da prefabrike konut adı altında çeşitli üretimler ve uygulamalar gerçekleştirdi. O dönemde bu işi devletten ihaleyle alan 50'ye yakın firmadan sadece 2 tanesi prefabrike yapı üretimi yapan firmalardı. Bu kontrolsüz ve hızlı üretimler sorunlu ürünlerin ortaya çıkmasına ve kullanımında yaşanan aksaklıklar da prefabrike konut algısının olumsuz yönde gelişmesine neden oldu” görüşünü kaydetti. 

Bu algının prefabrike konut tercihini devam eden yıllar boyunca olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen Koçyiğit, Vefa’nın 1995 yılında başladığı ikincil konut üretimini sürekli geliştirerek, deprem döneminde oluşan bu olumsuz imajı da düzeltebilmek adına 2004 yılında Nestavilla markasını ortaya çıkardığını ifade etti. Koçyiğit, “Nestavilla, en son prefabrike yapı teknolojisini kullanarak ürettiği çok daha estetik ve konforlu konutlar ile pratik hazır konut çözümlerini sunmaya devam ediyor” dedi.

Galvanizli hafif çelik yapı sistemi ile konut üretiminin ise Türkiye'nin gündemine Marmara depreminin ardından girdiğini kaydeden Turan Koçyiğit, bu konuda da yine ilk adımı atan firma olduklarını söyleyerek, “Depremden bir yıl sonra 2000 yılının Mayıs ayında İstanbul'da düzenlenen Yapı Fuarı'nda hafif çelik sistem ile üretilen ilk binayı kuran Vefa, 2005 yılından bu yana da Steelife markası altında hafif çelik sistem ile lüks ve kalıcı konutlar üretmeye devam ediyor” dedi.

Çelik yapı teşvik edilmeli

Türkiye’de inşaat sektöründe çelik kullanımının isabetli bir tercih olacağını vurgulayan Koçyiğit, çeliğin depreme en iyi karşılık veren malzeme olduğunu kaydetti. Koçyiğit, “Ahşaptan 21, betonarmeden 10 kat daha esnektir. Deprem güvenliği açısından risk taşıyan zeminli bölgelere uygundur. Hafiftir, özgül ağırlığı taşıdığı yüke oranla küçüktür. Tüm bu özellikler çeliğin sağlamlığını tartışılmaz kılar. Dolayısıyla çelik yapı sistemi kullanılarak üretilen yaşam alanlarının önemi göz ardı edilemez. Bu nedenle çelik yapıya daha fazla önem verilmeli, hatta teşvik edilmelidir. Bu da ancak sektörün alt endüstrilerinin kurulması ve yaygınlaştırılması ile mümkün olabilir. Ancak burada unutulmaması gereken nokta, hangi tür yapı sistemi kullanılırsa kullanılsın doğru proje, doğru üretim ve doğru montaj yapılmadıkça sorunların yaşanabileceğidir. Bu nedenle ürün ve hizmet alınacak firmanın seçimine de çok dikkat etmek gerekir” diye konuştu.

2007 yılına ait verilere göre Türkiye'de konutlarda çelik kullanım oranının yüzde 0,5'lerde olduğunu kaydeden Koçyiğit, oysa İngiltere'de bu oranın yüzde 54, İskandinav ülkelerinde yüzde 40, Fransa ve Almanya gibi betonarme kullanımının yaygın olduğu ülkelerde ise en az yüzde 30 olduğuna işaret etti. Koçyiğit, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye'deki söz konusu oranın gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilmesi için, sektörün önde gelenlerinden biri olarak Vefa Group, geliştirdiği ürünler ve ortaya çıkardığı markalar ile faaliyetlerini sürdürüyor. Sektörün vizyoneri olmanın yüklediği sorumlulukla ürün ve hizmetlerini sürekli geliştiren Vefa Group, bu çerçevede 2008 yılında, yine Türkiye'de ilk defa, galvanizli hafif çelik yapı sistemi ile ilgili tüm mimari detayların yer aldığı 350 sayfalık hafif çelik mimari detay kitabını hazırladı. Bu tip çalışmaları aynı zamanda sektörel sorumluluk olarak da ele alan Vefa Group, İTÜ’ye bağlı Technobee birimi ile yaptığı işbirliğiyle de İTÜ Mimarlık bölümünden bir grup öğrenci ile birlikte hafif çelik yapı sistemini kullanarak farklı bölgelerin mimari ve kültürel özelliklerine uygun projeler geliştirdi.”