Vekiller Akıllı Binaya Taşınıyor



Taraf Gazetesi'nden Dilek Gedik'in haberine göre, milletvekilleri önümüzdeki günlerde yeni binaya yerleşebilecek. 2012 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülen binanın sözleşme bitiş tarihi Temmuz 2013 olarak belirlenmişti. Ancak bitimi bu yıla sarkan ve 108.9 milyon TL ihale bedeli ile yapımına başlanan binaya bugüne kadar 132 milyon TL ödendi.

Meclis’in yeni Halkla İlişkiler Binası toplam 98 bin metrekare alandan oluşuyor. Beşi yeraltında olmak üzere 11 kat bulunan binada odaların milletvekili, danışman ve sekretere ayrılan kısmı toplam 40 metrekare. Sadece milletvekilinin odası net 18 metrekare, dolap ve tuvaletle birlikte 24 metrekarede oluşuyor. Zaman zaman milletvekillerinin neden bitirilmediği eleştirilerine neden olan yeni bina inşaatının erken bitirilmesi için 2012 bütçesine ayrıca ek ödenek de konulmuştu. Geçen yıl 23 Nisan’da açılması planlanan bina ancak bu sene tamamlanabildi.

Cezai yaptırım yok

Yeni binanın hizmete açılmasındaki gecikmeye ilişkin soru önergelerini yanıtlayan TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, işin teslimi aşamasında ortaya çıkan bozuklukların yükleniciye düzelttirildiği ve gecikmeye dayalı herhangi bir kamu zararı olmadığı için firmaya cezai yaptırım uygulanmadığı bilgisini verdi. Yakut’un verdiği bilgilere göre, ihale bedeli 108.9 milyon TL olan bina için 132 milyon TL ödendi.

Akıllı bina

Akıllı bina statüsündeki yeni hizmet binasında Yeni ayrıca, mescit, 90 ila 180 metrekare büyüklüklerinde dokuz adet komisyon toplantı salonu, 550 kişilik konferans salonu da bulunuyor. Hizmet binasını Genel Kurul’un bulunduğu ana binaya bağlayacak 140 metrelik tünelin iki tarafına ise ‘sihirli resim metodu’ uygulanacak.