Velux Günışığı Ödülü, Fransız Mimarlar Lacaton ve Vassal'in



Fransız mimarlık pratiği Lacaton & Vassal'in kurucuları Anne Lacaton ve Jean-Philippe Vassal, Velux ve Villum vakıfları tarafından düzenlenmekte olan "Günışığı ve Yapı Bileşeni Ödülü"ne (Daylight and Building Component Award) değer görüldü.

Vakıfların bulunduğu Kopenhag kentinde 7 Mart 2011 günü yapılan törende ödüllerine kavuşan Lacaton ve Vassal, günışığı kullanımı üzerine yıllardır sürdürmekte oldukları çalışmaları ile 100 bin Euro'luk para ödülünün de sahibi oldular.

1987 yılında Lacaton & Vassal'i kuran ikilinin ödüle değer görülmesine ilişkin jüri değerlendirmesinde; "Lacaton & Vassal'in tasarımlarında günışığı kalitesi, enerji kullanımı ve düşük bütçeli ekonominin, estetik açıdan tatmin edici ve insancıl bir şekilde dengelendiği görülüyor" açıklamasına yer verildi. 

Toplu konutları yıkmak yerine bunları yenilemenin ekonomik avantaj sağladığını savunan Jean-Philippe Vassal; "Yenileme her zaman için yeni binalar inşa etmekten daha ekonomiktir. İyi ve sağlam bir binayı yenileyerek çevresini davetkar bir yerleşim alanına dönüştürmenin önemli bir potansiyel sunduğunu düşünüyorum" dedi. 

Günışığını içeri alan yeni bir yaşam

Lacaton ve Vassal'in temel ilham kaynağını hangarlar, depolar, seralar, süpermarketler gibi geniş açık alanlara sahip yapılar oluşturuyor. İkili, bu eski binaların dönüşümünde standart inşaat sistemlerinin yeni kullanımlarını keşfediyor.

Binalara daha çok günışığı sağlamak için, imkanlar elverdiğince mevcut duvarları ortadan kaldıran ve cepheye ekstra bir cam kabuk ekleyen Lacaton & Vassal, bunun yanı sıra akustiği de iyileştirerek başarılı özel ve kamusal projelere imza atıyor.

Fransa'da çok sayıda sosyal konut projesine imza atan Lacaton & Vassal'in tasarım ilkelerinin başında, inşaat malzemelerinin % 90'ınını proje bölgesinden temin etmek yer alıyor. Lacaton & Vassal, eski toplu konut binalarının yıkılmasının, yerlerine yapılacak binalar ne kadar "yeşil" olursa olsun, çevre dostu bir seçenek olmadığının altını çiziyor. (Üstteki foto: batiacu.com)

"Günışığı ve Yapı Bileşeni Ödülü" hakkında

1980-2009 yılları arasında Velux Vakfı ve Villum Vakfı tarafından senede bir dönüşümlü olarak düzenlenen "Günışığı ve Yapı Bileşeni Ödülü" (Daylight and Building Component Award), 2010 yılından bu yana iki vakfın işbirliğinde gerçekleştiriliyor.

Günışığının günlük yaşamımızdaki değerini ve önemini görünür kılmaya yardımcı olan başarılı sanatsal, bilimsel ya da pratik işlere imza atmış kişilere ya da gruplara verilen ödül; yapı bileşenleri alanında aynı amaca hizmet eden başarılı ürünleri de değerlendirmeye alıyor.

Ödül programı için dışarıdan başvuru alınmazken, ödüle değer bulunan isimler ilgili vakıflar tarafından belirlenen uzmanlar kurulunca öneriliyor. 

Başlangıçta Danimarka sınırları içindeki uygulamaları temel alan program, 2008 yılında uluslararası ölçeğe taşınarak "Villum Vakfı ve Velux Vakfı Günışığı ve Bina Bileşeni Ödülü" adını aldı.

Ödülün önceki sahipleri arasında; James Carpenter (2010), Karl Lenhardt (2009) ve Prof. Richard Perez (2008) yer alıyor.

Haber, vkr-fondene.dk ve batiactu.com'dan derlenmiştir.