Vergi Dairesinin Yolunu Gösterene İş Dünyasından Sert Yanıt Geldi



Gelir İdaresi Başkanlığı 2008 yılı Kurumlar Vergisi rekortmenlerini açıkladı. Turkcell tarihi bir başarıya imza atarak 2007'nin rekortmeni Türk Telekom'la birlikte konuştura konuştura vergide ilk iki sırayı paylaştı. Kar patlaması yaşayan bankalar listenin ilk sıralarını deyim yerindeyse kapattı. Haberturk gazetesi ise listede yer almayanlara vergi dairesinin adresini göstermesi ise iş dünyasının eleştiri oklarına hedef oldu. Zenginler listesine girenlerin vergisini ödememesini eleştiren Haberturk gazetesine tepkiler de sert oldu.

Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu "Hiç bir it ve uğursuz beni yolumdan çeviremez" diyerek yapılan habere tepki gösterirken Kiler Grubu "Yatırım yapan vergi ödeyemez, istihdamı devamlı artırıyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi. Peki ya adının açıklamasını istemeyenler? Habertürk, listeye Park Teknik ve Park Elektrik adlı iki şirketiyle giren Habertürk'ün patronu Turgay Ciner'in ödediği kurumlar vergisi kadar vergiyi tek bir şirketiyle ödeyen Çalık Grubu'nu atlamış. Ödediği vergiyi açıklamak istemeyen Çalık Grubu aslında 35 milyon 330 bin TL'lik vergiyle Türkiye'nin kurumlar vergisi rekortmenleri listesinin 42'nci sırasında . Çalık Grubu'nun tek bir şirketinin ödediği bu vergi listenin 85 ve 87'nci sırasında bulunan Ciner'in iki şirketinin ödediği 37.6 milyon TL'lik vergiye neredeyse eşit. Daha açık anlatımla Ciner'in iki şirketi Çalık'ın tek bir şirketine eşit vergi ödüyor. İşte eleştirilen işadamlarının yanıtı:

Çalık Holding: Listede varız ismimizi açıklamama hakkını kullandık

Çalık Holding de listede olmadığı için eleştirilenlerden. Ancak listede yer almasına karşın adını açıklamak istemeyen Çalık Holding, "Vergi Dairesi'nin yolunu bilmiyor" yakıştırmasının ardından sessizliğini bozmak zorunda kaldı. Çalık Holding ve yönetim kurulu başkanı Ahmet Çalık'la ilgili bölümlerde yanlış bilgilerin olduğunu bildiren Holding, "İş dünyasında elde ettiğimiz başarılarla ülkemiz için katma değer yaratma konusunda hassasiyetimiz bu tür gerçek dışı haberlerle zedelenebileceğinden üzüntü duymaktayız" açıklamasında bulundu. Çalık Holding'in listede adının açıklanmasını istememe hakkını kullandığı kaydedilen açıklamada, holdingin 35 milyon 330 bin TL'lik tahakkuk tutarı ile isminin gizli tutulduğu ifade edildi. Bu açıklamaya göre Çalık Grubu'nun doğalgaz şirketi, Türkiye'nin en çok vergi ödeyenler listesinde 42'nci sırada yer alıyor.

Ağaoğlu Holding Yönetim Kurulu Bşk. Ali Ağaoğlu: Hiçbir uğursuz beni yolumdan çeviremez

Gazetenin en ağır eleştirilerine uğrayan Ali Ağaoğlu da aynı sertlikte yanıt verdi: "Hiçbir it ve uğursuzun beni yolumdan çeviremeyeceğini bilmenizi isterim." Ağaoğlu imzalı açıklamada şunlar belirtildi: Kişisel gelir ile şirket kazancı birbirinden çok farklı konular. Ticari faaliyetleri şirketlerimiz kanalıyla yürüttüğümüzden faaliyetlerden doğan karlar şirket bilançolarında yer alıyor. Grup şirketlerinden sadece Akdeniz İnşaat Türkiye'nin 500 büyük kurumsal mükellefinin kayıtlı bulunduğu Büyük Mükellefler Vergi Dairesi mükellefi. 2008'de beyan edilen karı 60.3 milyon TL ve tahakkuk eden Kurumlar Vergisi 12.6 milyon TL. Bu beyanla Büyük Mükellefler Vergi Dairesi sıralamasında 71'inci. Bana ait kira ve yönetici maaşı gibi şahsi kazançlarımın toplam 4.4 milyon TL. Bu matrahtan 2008'de 1.5 milyon TL gelir vergisi ödemesi yaptım. Gelir Vergisi sıralamasında Türkiye genelinde 82'nciyim. Benim ve şirketlerim hakkında kasıtlı olarak çarpıtılmış bilgiler sunarak halkımızı kandırmaya çalışanları, yine halkımızın takdirine bırakıyorum" dedi.

Kiler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kiler: Yatırım yaparken listede olmamamız neden yadırgandı

FORBES listesine göre 450 milyon dolarlık servetiyle Türkiye'nin zenginler listesinde bulunan Kiler Ailesi, haberde adlarının geçmesinden dolayı bir hayli şaşkın. Kiler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kiler, "Kazandığıyla devamlı yatırım yapan bir şirketin az vergi vermesi kadar daha doğal bir durum olabilir mi?" diye soruyor. Kiler Grubu'nun 2002-2008 yılları arasında en fazla istihdam yaratan şirketlerin başında geldiğine dikkat çeken Ümit Kiler, "Kurumlar, araştırma firmaları devamlı yayınladıkları listelerde de bu görülüyor. İsteyen oralardan da bu söylediklerimizin teyidini yapabilir. Yatırım yapıyoruz ki istihdamı devamlı artırıyoruz. Her şey çok açık ortadayken vergi listesinde olmamamız neden bu kadar yadırgandı anlayabilmiş değiliz" diye konuştu.

Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı: Proje bitmeden vergisi verilmez

Devlete trilyonlarca TL vergi ödememe rağmen haksızlığa uğradım. İnşaat şirketleri kurumlar vergisini projeleri bittikten sonra öder. Şu anda devam eden 3 bin konutluk projemiz var. Projelerimiz ve satışlarımız henüz bitmedi ki kurumlar vergisi verelim. 2008-2008 yıllarında toplam 110 milyon TL SSK, ortalama 100 milyar TL de KDV ödedik. Bunlar belirtilmiyor ama daha yükümlüsü olmadığımız kurumlar vergisi nedeniyle eleştiriliyoruz.

Hattat Holding Başkanı Mehmet Hattat: Yatırım bitecek yine rekortmen olacağız

Listede yer almamamızın nedeni süren yatırımlar. Yatırımlar bitince yeniden vergi rekortmeni oluruz. Bartın Amasra'da 3 milyar euroluk enerji üssü yatırımı sürüyor. Hema'nın Çerkezköy'de, Hattat Tarım'ın da yeni traktör fabrikası yatırımı var. Önceki yıllarda Ankara'da ilk 10 vergi rekortmeninden biriydim.

Unit Group Başkanı Ünal Aysal: Vergimi 37 yıldır Belçika'da ödüyorum

Yer almamam doğal. Ben 37 yıldır Belçika'da yaşıyorum, şirketlerim de yurt dışında. Kazancımı yurtdışında sağlayıp vergimi de orada veriyorum. Şirketlerimin Türkiye'de yaptığı bazı yatırımlar var. Türkiye'de sadece onların vergisini veriyorum. Türkiye'de 'kısıtlı vergi mükellefi'yim ve eleştirilere anlam veremiyorum.