Vergi Teşviğinde Türkiye Ne Yapıyor?



Ekonomide sorun yaşayan hükümetler çözümü vergi indirimlerinde buluyor. Ancak vergi indirimleri her ülkede farklı sonuçlar veriyor. Ernst & Young'ın yaptığı araştırmaya göre, tüm dünyada mali teşvik paketlerinin yarısından fazlasını vergisel teşvikler oluşturuyor. Peki dünya vergi teşviklerinde hangi yolları izliyor, Türkiye neler yapıyor?

Rapora göre, diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin karnesi pek parlak değil. Ernst & Young Vergi Bölümü Başkanı Mustafa Çamlıca'ya göre, bu konuda en büyük problem Katma Değer Vergileri'nin şirketlere iadesinde yaşanıyor. Çamlıca, "Fransa, KDV iadelerini üç ayda bir ödüyordu, ayda bire indi. Biz de o cari yıl içinde alamıyorsunuz" diye konuştu.

Çamlıca'ya göre bir başka sorun da yatırım indiriminin kaldırılması. Mustafa Çamlıca, kriz ortamında herkes yatırımı teşvik ederken Türkiye'nin varolan indirimi kaldırmasına anlam veremiyor. Tabii Türkiye'nin sınıfı geçtiği konular da yok değil. Çamlıca, Türkiye'nin Ar-Ge teşviklerinde öncü ülkelerden biri olduğunu belirtiyor, ancak burada da mevzuat sorunları var.

Mustafa Çamlıca, tüketimi teşvik etmek için yapılan KDV ve ÖTV indirimlerinin de süresinin uzatılması gerektiğini savunuyor.