Verginin Karşılığı Rant ve Plansızlık



Resmi Gazete’de yayımlanan İmar Planı Değişikliği İle Meydana Gelecek Değer Artış Payı Hakkında Yönetmelik tartışmalara neden oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan ve halk arasında rant vergisi olarak anılan değer artış vergisi uygulaması yürürlüğe girdi.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; oluşacak rantın vergilendirilmesi nedeniyle olumlu gibi gözüken düzenlemede yetki büyük ölçüde takdir komisyonlarında olacak. Düzenleme, komisyonun belirlediği verginin çok üstünde bir değer artışının taşınmaz sahibi ya da müteahhitlerin cebine girmesine neden olabileceği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Değer artış payının dağılımı, büyükşehir belediyesinin olduğu illerde yüzde 25’i büyükşehir belediyesine, yüzde 25’i ilgili ilçe belediyesine, yüzde 25’i bakanlığın Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’na, yüzde 25’i ise Hazine’ye şeklinde dağıtılacak. Büyükşehir belediyesi olmayan illerde yüzde 40’ı imar planı değişikliğini onaylayan idareye, yüzde 30’u bakanlığın Dönüşüm Projeleri Özel Hesabına, yüzde 30’u Hazine’ye aktarılacak.

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Genel Sekreteri Ayhan Erdoğan, yayımlanan yönetmeliği değerlendirdi. Erdoğan, “Bu Yönetmelik, dayanak aldığı yasaya aykırı olarak plansızlığı meşrulaştırmakta ve kentsel ranttan pay kaparak gelir elde etmeyi amaçlamaktadır. Kamu kurumlarına gelir aktarılıyor gibi bir makyajla savunulsa da ranttan pay kapmaya çalışan bir yönetim anlayışının, toplum yararını göz ardı ederek parasını verenin imar haklarını artırabilmesi için hayata geçirdiği bir düzenlemedir.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.