Veri Yapı, Eksikliği Duyulan Ürünleri Türk Yapı Sektörü ile Buluşturuyor



Yapı Fuarı-Turkeybuild İzmir’e ikinci kez katılan Veri Yapı’nın kurucusu Burak Orhaneddin ile, firmanın Türk yapı sektörüyle buluşturduğu yenilikçi yapı malzemelerini konuştuk.

Yeni imar kanunuyla birlikte ses ve ısı yalıtımı anlamında, yakın zamanda inşaat firmalarının ve mimarların yoğun olarak ihtiyaç duyacağı ‘köpük beton’u İzmir’deki tesislerinde ürettiklerini belirten Orhaneddin, ürünün tercih nedenlerini www.yapi.com.tr’ye anlattı.


Firmanızın geçmişinden kısaca bahsedebilir misiniz?

Veri Yapı; mimarların proje çizim sürecine yardımcı olunması anlamında, yeni imar kanunun getirdiği ses ve ısı yalıtımı ile ilgili zorunluluklarda, Türkiye’de eksikliği çekilen ürünlerle ilgili faaliyet alanına yoğunlaşıyor.

Bu doğrultuda firmamızın kuruluşu esnasında, yani 2010 yılında, ilk olarak İtalyan Edilcass firmasının distribütörlüğünü alıp, sıvanabilir gizli panjur sistemleri ithal etmeye başladık. Geçtiğimiz aylarda da yine Türkiye’de çok az bilinen, köpük beton üretimiyle ilgili makine ekipmanı ve hammadde getirmeye başladık. Köpük beton; çimento ve suyla, istenirse bir miktar agreganın oluşturduğu karışımın içine özel bir köpüğün eklenmesi ve bu karışım donarak betona dönüşürken o köpüğün patlayıp yok olmasından doğan boşluklardaki hava kabarcıklarıyla gözenekli hava kabarcıklarına sahip bir beton çeşidi.

Siz, bu betonun imalatı için gerekli tüm ekipmanı da Türkiye’ye getiriyorsunuz, değil mi?

Evet, aslında amacımız bu konuyu Türkiye’de daha bilinir hale getirmek, gerekli makine, ekipman ve köpük beton katkılarının Türkiye’de satışını yapmaktı. Ama takdir edersiniz ki, az bilinen bir ürünü uygulamadan satışını yapmak mümkün değil. Dolayısıyla şu an köpük betonla ilgili bu tür faaliyetler sergiliyoruz. Hammaddeyi, ekipmanı da getiriyor; şantiyede yerinde üretim de yapıyoruz.

Köpük beton neden tercih edilir, faydaları nelerdir?

En büyük katkısı, hafifliği ve düşük ısı iletim katsayısına sahip olması. Şu an Türkiye’deki en yaygın kullanım alanı, demir tesviyesi, şap işleri ve çatı izolasyonu. Normal şap ile bizim köpük betondan ürettiğimiz şapın arasında metrekarede 110 kg ağırlık farkı var. Bu farkı yaratan ise, malzeme donarken içinde kalan hava kabarcıkları. Aynı zamanda, ısı ve ses yalıtımı da sağlıyor.

Kaba yapının her aşamasında kullanılabilir mi?

Evet, ağırlıklı olarak şap ve çatı yalıtımında tercih ediliyor ama donatılı ara bölme ve duvar bölmelerinin imalatında da kullanılabilir. Yüksek yoğunluklarda, hafif beton bloklar da üretilebilir. Daha da yüksek yoğunluklara çıkarsanız, prekast cephe elemanları üretimi de gerçekleştirebilirsiniz.


"İnşaat sektörünün en büyük sıkıntısı kalifiye işgücü eksikliği"

Köpük beton, Avrupa’da ve Orta Doğu’da yaklaşık 40 yıldır ticari bir ürün olarak yoğun biçimde kullanılıyor. Türkiye’de ise ancak son 5 yıldır bir ticari kullanım oluşmaya başladı. O da henüz çok yaygın değil; sektörün önemli bölümü henüz böyle bir malzemenin varlığından bihaber. Biz bunu ortadan kaldırmayı, kendimize bir nevi vazife olarak görüyoruz.

İnşaat sektöründe, özellikle uygulamalı satışı olan ürünlerde henüz yeteri kadar kalifiye insan yok. Herkesin bakış açısına saygımız var ama yıllardır aynı mantıkla inşaat yapılmaya devam ediliyor. Bana göre sektörün en büyük sıkıntısı bu.

Aynı durum, ithalatçısı olduğumuz diğer ürün grubu olan gizli panjur kutuları için de geçerli. Distribütörü olduğumuz firma, 1972 yılından bu yana bu yana üretim yapıyor. Bu ürünü, 2010 yılında Türkiye’ye getirdik. Hala bizim dışımızda bu konuyla ilgilenen firma pek yok.