Verici Kirliliği ‘İkiz Kulelerle’ Sona Eriyor



Dağınık haldeki televizyon vericilerinin tek kulede toplanması için başlatılan çalışma Türkiye geneline yayılıyor. Ankara’nın yüksek yerlerine kurulan televizyon vericilerinin oluşturduğu görüntü kirliliğinin giderilmesi için Dikmen ve Yenimahalle’ye iki ayrı kule yaptırılması düşünülüyor.

Konu hakkında Zaman’a değerlendirmelerde bulunan Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Ankara’daki en uygun emisyon noktalarını tespit etmeye çalıştıklarını söyledi. RTÜK, TRT, Ulaştırma Bakanlığı, Telekomünikasyon Kurumu ve Televizyon Yayıncıları Derneği’nin yürüttüğü çalışma sonuçlandığında, bütün şehirlerde en fazla iki kuleyle bütün yayınlara ulaşılabilecek. Proje içinde yer alan kurumlar sayısal yayıncılığa geçilmesi için çalışmalarını sürdürürken; Telekomünikasyon Kurumu, frekans planlamasını bitirip Haberleşme Yüksek Kurulu’na gönderdi.

Telekomünikasyon Kurumu şimdi de şehirlerdeki en uygun emisyon yerlerini tespit etme gayreti içinde. Bütün antenlerin toplanması için İstanbul’da Çamlıca ve Beylikdüzü’nü öneren kurum, frekansların parazit yapmadan izleyiciye hizmet sunabilmesi için Ankara’da ise iki nokta üzerinde duruyor. Yükseklikleri nedeniyle Dikmen ve Yenimahalle’nin ön plana çıktığını aktaran yetkililer, buralara birer kule kurulmasıyla başkentin verici kirliliğinden kurtulacağı bilgisini veriyor.

Uzmanlar, Ankara’nın geniş bir coğrafya üzerinde olmasının vericilerin tek bir merkezde toplanmasını engellediğini belirtiyor. Farklı yerlerdeki antenlerin bir araya getirileceği kulelerin kim tarafından işletileceği ise henüz belirlenmedi. Konuyla yakından ilgilenen yetkililer, şehre hakim noktalara kurulması planlanan kulelerde kafe ya da restorant açılabileceği görüşüne sıcak bakıyor. Atakule örneğini dikkate alan yetkililer, kent sakinlerinin şehrin güzelliklerini yüksekten izlemek için televizyon kulelerini kullanmasında bir sakınca bulunmadığı görüşünde.