VERİMDER Antalya’da Verimli Enerji Kullanımını Anlattı



Enerji tasarrufu, verimliliği ve iklim değişikliği konularında farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanında ‘Anadolu Buluşmaları’ kapsamında seferberlik başlatan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği-VERİMDER, Dalmaçyalı sponsorluğunda 31 Mart Perşembe günü Antalya toplantısını gerçekleştirdi. VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz toplantıda konuşması olarak yer alırken, toplantı kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat-enerji sektörleri ve kanaat önderlerinin de yoğun ilgisiyle gerçekleşti.

Dış cephe ısı yalıtımlı binalarda, soğutmada yüzde 50’ye varan tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu vurgulayan VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Bugün vatandaşın cebinden çıkan paranın büyük bir kısmı ısıtılamayan ya da soğutulamayan yapılardan uçup gidiyor. En fazla enerji kaçağı işte bu ısı yalıtımı olmayan binalardan kaynaklanıyor. Konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 80’i ise verimsiz kullanılıyor. Isı yalıtımı yapan bina sahipleri, faturalarında yüzde 50’ye varan tasarruf elde edebiliyor. Dış cephe ısı yalıtımı sadece soğuk iklimli bölgelerde değil sıcak iklimlerde de en önemli harcama kalemi olan enerji faturasında ciddi derecede düşüşe neden oluyor.  Örnek verecek olursak yaz aylarında ısı yalıtımlı binalar dışarıdan gelecek sıcağın etkisini iç ortama aktaramıyor ve dolayısıyla klima başta olmak üzere soğutma giderlerinde de düşüş sağlanıyor.”

Sürdürülebilir bir gelecek için enerjiyi verimli kullanmak şart!
Enerji tüketiminde ülke olarak yüzde 70 dışa bağımlı olduğumuzu vurgulayan Prof. Dr. Emre Alkin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Güney bölgeleri her geçen gün daha çok ısınıyor. Bugün ülkemizin sıcak iklim bölgesinde yer alan ve bir turizm şehri olan Antalya’dayız. Duyuyoruz ki artan sıcaklıklar seralarda bile klima kullanımını gerekli kılıyor. Ek olarak özellikle yazın binaları soğutmak için klima kullanımının artması, elektrik tüketimini de bir hayli artırıyor. Tüm bu değişen şartlar altında sürdürülebilir bir gelecek sağlamak adına enerjiyi verimliliği kullanmak bir hale geliyor. Özellikle ülkemizde konutlarda kullanılan enerji miktarı sanayiyi geçmişken, mevcut binaların yüzde 70’inde ısı yalıtımı olmadığını biliyoruz. Binaları ısı yalıtımlı hale getirerek hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de sürdürülebilir gelecek adına büyük bir adım atmış olacağız.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

Enerjiye ulaşım her geçen gün daha çok artıyor
Günümüz koşullarında savaşın etkileri ve jeopolitik etkilerin enerji maliyetlerini daha çok artıracağını ve enerjiye ulaşımı zorlaştıracağının altını çizen VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz konuşmasına şu şekilde devam etti: “Karşı karşıya kaldığımız durumda enerjiyi daha verimli kullanmak hayati önem taşıyor. Enerji verimliliği aslında bir bütün evlerde kullanılan aydınlatmadan, beyaz eşyaya birçok alanda enerji tasarrufu sağlanıyor. Ancak burada en dikkat çeken nokta binaların dış cephe ısı yalıtımı olarak ortaya çıkıyor. Evlerde beyaz eşyaları, ampulleri değiştirerek yüzde 10’luk bir enerji tasarrufu sağlarken, bina yalıtımlı hale getirildiğinde bu oran çok daha artıyor.”

Yazın soğutma için harcanan elektrik yüksek seviyelere ulaşıyor
Yaklaşan yaz ile beraber hava sıcaklıklarının artışına paralel olarak klima kullanımının da arttığına vurgu yapan VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz yazın elektrik tüketiminin de bu sebeple yüksek seviyelere ulaştığını belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Yaz aylarında özellikle klima kullanımlarının artmasıyla kullandığımız enerji, yalıtımsız ya da kötü yalıtılmış duvarlar yüzünden ortamdan kayboluyor. Kışın ısıtma giderlerini ortalama yüzde 50 oranında düşüren ısı yalıtımı yazın da yapılarda doğal klima etkisi oluşturuyor. Bu sayede soğutma giderleri için harcanan enerjiden yüzde 50 oranında tasarruf sağlanırken ayrıca serin ve konforlu ortamlarda yaşamak mümkün oluyor.”

Havayı kirleterek ölümümüze neden oluyoruz
Hava kirliliğinin azalmadığını ve sürekli olarak arttığını ifade eden Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar da yaptığı değerlendirmede hava kirliliğinin her yıl 8 milyon kişinin erken ölmesine neden olduğunu belirtti şöyle konuştu: “Türkiye hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı ülkelerden biri. 2021 yılında Dünya Sağlık Örgütü bazı bilgileri güncelledi. O bilgilere göre bizim hava kirliliğimiz tahmin edilenden daha kötü bir durumda. Evlerde ısınırken aslında havayı kirletiyoruz ve kendimizi öldürüyoruz. Bu durum bizlere konutlarda yalıtımın önemini ortaya çıkıyor. Enerjinin verimli kullanımı, yaşanabilir bir gelecek için temeli oluşturan sürdürülebilirliğin esas başlıklarından biri. Bu noktada farkındalık oluşturmak hepimizin görevi. İklim krizi ve küresel ısınma dolayısıyla kaynaklarımız tehlike altında. Kaynaklarımızı korumak için de verimlilik uygulamalarına her alanda önem vermeliyiz.”