Vestas, 1.5 Milyon Dolarlık Ödülünü Dünyaya Armağan Etti



Solda: ZFEP birincisi Ditlev Engel (Vestas) ve ikinci Amory B. Lovins (Rocky Mountain), ortada: General Şeyh Mohammed bin Zayed Al Nahyan (Abu Dhabi Veliaht Prensi ve BAE Silahlı Kuvvetleri Yardımcı Başkumandanı), sağda: Diğer ikincilik ödülünün sahibi Christine Ebis Singer (E+Co), Dr. Sultan Ahmad Al Jabber ('Zayed Geleceğin Enerjisi Ödülü - ZFEP' Genel Müdürü ve Masdar CEO'su)

Yapı-Endüstri Merkezi'nin medya ortağı olarak destek verdiği, Abu Dabi'deki "Dünyanın Geleceği Enerji Zirvesi"nde 1.5 milyon dolar değerindeki "Zayed Geleceğin Enerjisi Ödülü"nün sahibi belli oldu. Yenilenebilir enerji alanındaki öncü katkıları ile ödüle değer görülen Danimarkalı rüzgar türbini üreticisi Vestas, tüm dünyanın bu tutardan faydalanabilmesi amacıyla ödülü, finalistler ile 7 ortaklı WindMade sivil toplum kuruluşu arasında bölüştürdü.

"Dünyanın Geleceği Enerji Zirvesi" (World Future Energy Summit – WFES), kapsamında düzenlenen "Zayed Geleceğin Enerjisi Ödülü" (Zayed Future Energy Prize-ZFEP)nün kazananı, 18 Ocak 2011 Çarşamba günü düzenlenen ödül töreninde açıklandı.

Abu Dhabi Veliaht Prensi General Şeyh Mohammed bin Zayed Al Nahyan tarafından sunulan 1.5 milyon Amerikan doları değerindeki birincilik ödülü; yenilenebilir enerji talebinde düşüş olduğu dönemlerde dahi, rüzgar enerjisi alanındaki liderliğini koruyan Danimarkalı rüzgar türbini üreticisi Vestas'ın oldu.

Yenilenebilir enerji endüstrisinin izleyeceği yolda önemli bir rol üstlenen Vestas bugüne dek, beş kıtada 65 ülkede faaliyet gösteren müşterileri için 41 binin üzerinde türbin üreterek, diğer hiçbir ülkenin erişemediği düzeyde bir rüzgar enerji kapasitesi yarattı.

Yenilenebilir enerji ile de ticari başarı yakalanabileceğinin kanıtı; "Vestas"

General Şeyh Mohammed bin Zayed, törende yaptığı konuşmada, ZFEP ödül programına ve ödülün bu seneki sahibi Vestas'a dair şu değerlendirmede bulundu:

"Zayed Geleceğin Enerjisi Ödülü; çevrenin korunması ile ekonomik büyümenin sürdürülmesi arasında denge kurulmasının önemini bundan onyıllar önce fark eden BAE'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan'ın vizyonunu yansıtmaktadır. BAE'nin bu yönde benzersiz bir yol izlemesinin altında da yine onun vizyonu yatmaktadır. Biz de bu ışık doğrultusunda, bir yandan yeni enerji kaynaklarını kullanmaya, diğer yandan yerel mirasımızı ve doğal kaynaklarımızı korumaya başladık" dedi ve ekledi:

"Kurucumuzun insani yaklaşımı anısına düzenlenen bu ödül programı, yenilenebilir enerji alanında üretim yapan yenilikçi ve yaratıcı beyinleri teşvik etme ve sonuç olarak gelecek nesillere sağlıklı ve temiz bir çevre bırakma amacıyla ortaya çıktı."

Danimarka gibi kısıtlı enerji kaynaklarına sahip bir ülkede, yenilenebilir enerji kaynakları üretiminde küresel lider konumuna ulaşan Vestas, son 30 yıl boyunca, sürdürülebilir enerji çözümlerinin ana bileşenlerinden rüzgar enerjisini kararlı bir şekilde teşvik etti. Seçici Kurulu etkileyen ana unsur da firmanın, uzun vadeli vizyonu ile, yenilenebilir enerji endüstrisinde nasıl geçerli bir ticari model oluşturulabileceğini kanıtlaması oldu.

Vestas'ın ödülün haklı galibi olduğunun altını çizen Şeyh Mohammed bin Zayed, sürdürülebilirliğin günümüzün en önemli başlıklarından biri olduğunu belirterek, bu önemli yolda ilerlenmesine yardımcı olan aktörleri ödüllendirmekten onur duyduklarını söyledi.

Ödül programının asıl kazananı: Dünya

Firma, birincilik ödülünü aldığı kesinleştikten sonra, bu önemli tutardan tüm dünyanın faydalanması adına para ödülünü, finalistler ve WindMade adlı sivil toplum kuruluşu arasında bölüştüreceğini açıkladı. İlk 750 bin dolar, ödül programında finale kalan Bunker Roy (Barefoot College Müdürü), Jons Van der Hyden (First Solar Başkan Yardımcısı) ve Terry Tamminen (7th Generation Advisors CEO'su ve Kurucusu) arasında paylaştırılırken, paranın diğer yarısı ise; UN Global Impact, World Wildlife Fund, Global Wind Energy Council, Bloomberg, PriceWaterhouseCoopers ve LEGO gibi 7 önemli ortaktan oluşan WindMade sivil toplum kuruluşuna verildi.

- Barefoot College
Hindistan'da, elektrik ihtiyacının tamamını güneş enerjisinden elde eden tek okul olan Barefoot College, kırsal alandaki kadınları, güneş enerjisine katkıda bulunmaları amacıyla eğitiyor.

- First Solar
Arizona merkezli güneş modülleri üreticisi First Solar, güneş enerjisi endüstrisine bağlılığı ve, daha ince ve etkili solar modüllerin geliştirilmesi yönündeki katkıları ile Seçici Kurul'un dikkatini çekti. Herkesin karşılayabileceği ve sürdürülebilirliği temel alan, yenilikçi bir fotovoltaik teknoloji geliştiren firma, dünya çapındaki büyük fotovoltaik (PV) projelerde en çok tercih edilen tedarikçi olarak da öne çıkıyor.

- Terry Tamminen ("7th Generation Advisors" CEO'su ve Kurucusu)
Tamminen, California'da 20 yıldan bu yana geliştirmekte olduğu yenilenebilir enerji çözümleri ile ZFEP finalistleri arasında yer almayı başardı.

Vestas CEO'su Ditlev Engel, kazandıkları ödülü diğer kurumlara bağışlamış olmalarına ilişkin şu açıklamada bulundu:

"Birincilik ödülüne layık görülmemiz büyük bir onur. Firma yetkilileri olarak, ZFEP programının etkisini artırmak amacıyla, para ödülünü programın ilkeleri ile örtüşen diğer işbirlikçi kuruluşlar arasında yeniden bölüştürmenin önemli fırsat olacağına karar verdik."

Engel'in ardından söz alan Seçici Kurul Başkanı Dr. Sultan Ahmed Al Jaber ise, bu kararın Vestas'ın ödülün vizyon ve misyonunu ne denli özümsediğinin kanıtı olduğuna dikkat çekerek; "Böylelikle, ZFEP'in etki alanını daha da genişleterek, hedeflerini gerçekleştirmesine katkıda bulundular "dedi.

Törende, 1.5 milyon dolarlık birincilik ödülünün yanı sıra; 350 bin dolar değerinde iki adet ikincilik ödülü dağıtıldı.


Haberin devamı için lütfen ilerleyiniz.

İkincilik ödüllerinden ilki; enerji verimli binalar, araçlar ve fabrikalar için geliştirdiği "bütünleştirici tasarım" (integrative design) metodolojisi ile Rocky Mountain Institute başkanı ve baş bilimadamı Amory B. Lovins'in oldu.

Eş ödülün diğer sahibi ise; sürdürülebilirlik alanında yaptığı öncü yatırımlar ile dikkat çeken, temiz enerji yatırım şirketi E+Co olarak açıklandı.

Ödüle değer görülen üç firma; dünyanın farklı köşelerindeki 69 ülkeden yapılan 391 başvuru arasından belirlendi. 

Seçici Kurul'da Foster da vardı

2007 Nobel Barış Ödülü sahibi ve Hükümetlerarası İlkim Değişikliği Heyeti (Intergovernmental Panel on Climate Change) Başkanı Dr. P.K. Pachauri'nin başkanlık ettiği 2011 Zayed Geleceğin Enerjisi Ödülü Seçici Kurulu şu isimlerden oluşuyordu:

- Ólafur Ragnar Grimsson (İzlanda Cumhurbaşkanı)
- Khaled Irani (Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı, Ürdün)
- Ahmed Ali Al Sayegh (Masdar, Başkan)
- Lord John Browne (Riverstone Holdings, Genel Müdür)
- Lord Norman Foster (Foster and Partners, Kurucu Ortak ve Başkan)
- Dr. Susan Hockfield (MIT, Rektör)


Zayed Geleceğin Enerjisi Ödülü (Zayed Future Energy Prize-ZFEP)
BAE'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan'ın anısına, 2009'dan bu yana her yıl düzenlenmekte olan ZFEP, gelecek nesillerin küresel enerji inovatörlerini, geleceğe yönelik çözümler üretmeleri için teşvik etmeyi amaçlıyor. ZFEP; enerjinin geleceğine, ilkim değişikliğine ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına dair küresel çözümler üreterek, insanlığa bu alanda önemli katkılar sağlayan kişi, firma ve örgütleri ödüllendiriyor.

Ödül programı ile ilgili ayrıntılı bilgi ve önceki kazananlarının listesine ulaşmak için lütfen tıklayınız.