Vestel Sokakları Akıllı LED ile Aydınlatmaya Talip

Turan Erdoğan, 17 milyon civarında olduğu tahmin edilen sokak lambalarının LED ürünlerle değiştirilmesiyle yıllık 500 milyon TL enerji tasarrufu sağlanabileceğini söyledi

Ekim ayında ilk sevkiyatın gerçekleşeceği Vestel sokak aydınlatma ürünleri, Mersin Organize Sanayi Bölgesi'nde uygulanacak. İlerleyen dönemlerde, sokak aydınlatma sistemlerinin toplam üretimin yüzde 60'ını oluşturması bekleniyor.

Vestel’in ana sponsor olduğu LED&LED Lighting Fuarı kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, sokak aydınlatma armatürlerinin optik, mekanik, elektronik ve güç ünitesi tasarımlarının Manisa’daki Vestel Ar-Ge merkezi tarafından gerçekleştirildiğini ve üretimlerinin de Vestel City’de yapıldığını belirtti.  

Cıva içermeyen yapılarıyla çevre dostu olan LED sokak armatürleri ile standart armatürlere oranla en az yüzde 40 enerji tasarrufu sağladıklarını açıklayan Tandoğan, çevreye dost ve kontrol sistemi entegrasyonuna sahip sokak aydınlatma armatürleri ile yeşil ve akıllı şehirlerin oluşmasına öncülük etmeyi hedeflediklerini kaydetti. Türkiye’de sayıları toplamda 17 milyondan fazla olarak tahmin edilen sokak lambasının LED aydınlatma armatürleri ile değiştirilmesi durumunda sistem kontrol entegrasyonu hariç, asgari yüzde 40, yıllık ise 500 milyon TL enerji tasarrufu sağlanacağının altını çizen Erdoğan, "Kontrol sistemine sahip akıllı armatürlerimizle; araç ve yaya trafiğinin az olduğu saatlerde aydınlatma seviyelerinde ayarlamalar yaparak tasarruf oranını yüzde 10 - 20 oranında daha da arttıracağız” dedi.

"2015 sonuna kadar sokak aydınlatmalarının tamamen LED'e dönmesini bekliyoruz"

LED sokak aydınlatma armatürlerinin şehirlerin itibarını arttıracağını ve şehirlerin aydınlatma ihtiyaçlarını daha kaliteli karşılayacağını belirten Erdoğan, bu alanda kamu ve özel sektör işbirliğinin çok büyük önem taşıdığını söyledi. Erdoğan, bu doğrultuda belediyeler ve organize sanayi bölgeleri ile görüşmelere başladıklarının altını çizerek; “2015 yılının sonuna kadar sokak aydınlatmasının tamamen LED sistemler tarafından karşılanır duruma gelmesini bekliyoruz” dedi.

"Pazar payımız yüzde 20, hedefimiz ilk üç arasında olmak"

Türkiye aydınlatma pazarının büyüklüğünün 1 milyar dolar civarında olduğunu ve LED ürünlerin bunun yüzde 10'unu oluşturduğunu kaydeden Erdoğan, "Vestel olarak kısa sürede LED pazarından yüzde 20 pay almayı başardık; 2012'ye göre yüzde 190 büyüme gerçekleştirdik. Grubumuzun 4 milyar dolarlık toplam cirosu içinde belki küçük bir payımız var; ancak büyümeye devam edeceğiz".

Önümüzdeki dönemde ihracata da ağırlık vereceklerini vurgulayan Erdoğan, "İlk ihracatımızı Almanya, İngiltere ve Fransa'ya gerçekleştirdik. Lübnan ve Katar'a da proje bazlı ihracat yaptık" diye konuştu.