Vida ve Somun için Montaj Takımları ve Anahtarlara Yeni Standart



Tebliğe göre, 31 Ocak 1993 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Mecburi Standard: 93/4-5 Tebliği' ile bakanlıkça mecburi uygulamaya konulan 'Anahtarlar-Cıvata ve Somunlar için Yıldız-Metrik' standardı, mecburi uygulamadan kaldırılacak. Bu standardın yerine Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından revize edilmiş olan TS 3794 'Vidalar ve Somunlar için Montaj Takımları-Yıldız Ağızlı ve Kombine Anahtarlar için Özellikler' standardı imalat ve satış safhalarında mecburi olarak uygulanacak.
     
Söz konusu standart, vida ve somunların sıkılmasında veya sökülmesinde kullanılan, ekinde yer alan föylerinde ve ilgili standartlarda belirtilen anahtar ağzı ölçülerindeki yıldız ağızlı ve kombine anahtarlarla ilgili kuralları kapsıyor. Bu standart kapsamına giren ürünleri üreten ve satanların tebliğ hükümlerine uymaları zorunlu olacak.

TS 3794 'Vidalar ve Somunlar için Montaj Takımları-Yıldız Ağızlı ve Kombine Anahtarlar için Özellikler' standardı, TSE'nin merkez teşkilatından veya il temsilciliklerinden temin edilecek.
     
Tebliğ, 3 ay sonra yürürlüğe girecek.