Viking Kenti Birka Yeniden Kuruluyor



İsveçliler, UNESCO tarafından 1993 yılında ''Dünya Kültür Mirası'' ilan edilen Viking kenti Birka'yı yeniden kuruyor. Başkent Stockholm'un güneyinde bulunan ve Vikingler döneminde en önemli ticaret merkezi, liman kenti ve bölgedeki ilk kentlerden biri olan Birka'yı görmek için 80 bin turistin geldiği ifade edildi. Turistlerin hayallerinde canlandırdıkları Viking kentini bulamamaları ve hayal kırıklığıyla İsveç'ten ayrıldıklarını belirtmeleri üzerine kolları sıvayan İsveçliler, kenti aslına uygun olarak yeniden kurarak turizme kazandırmaya karar verdi.

Vikingler dönemi konusunda uzman tarihçiler ve üniversite öğrencileri, her şeyin Vikinglerin dönemine uygun olması için çalışmalarını büyük titizlikle yürütüyor. Öğrenciler çalışmalarında bazen Vikingler'in kullandığı alet ve yöntemleri de kullanıyor. Böylece Viking eşyaları, evleri ve liman, Viking krallarının kullandıkları binalar yeniden kuruluyor. Restorasyon çalışmaları 2012 yılında bittiğinde kenti gezenlerin kendilerini Viking döneminde hissedeceği belirtiliyor.
 
Çalışmaların yürütüldüğü bölgelerden Gotland Turizm Müdürü Robert Pettersson, dünyada kültür turizminin geliştiğini, insanların gezdikleri yerler hakkında bilgi edinmek istediklerini belirterek, İsveç'in de kültür ve doğal güzellikler bakımından zengin ve avantajlı bir ülke olduğunu söyledi.