Villa Hayalleri 'Mezar'a Düştü!

Eski Foça'da, Koruma Kurulu ile İzmir Arkeoloji Müzesi'nin "inşaat yapılabilir" izni verdiği alanda, 2 bin 700 yıllık bir nekropol (mezarlık) ortaya çıkaran Foça Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit, verdiği mücadeleyi kazandı.
Eski Foça'da İzmir 2 No'lu Koruma Kurulu'nun inşaat izni verdiği arazide Prof. Dr. Özyiğit ve 40 öğrencisi sabaha karşı kazı yapmış ve lahitlerle dolu koca bir nekropol ortaya çıkarmıştı.
Milliyet Gazetesi de bu konuyu geçen eylül ayında "Şafak Operasyonu" başlığıyla manşetten duyurmuştu. Ardından İzmir 2 No'lu Koruma Kurulu'nun yeni bir karar almasına kadar inşaat izni durdurulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı da inşaat iznini veren İzmir Arkeoloji Müzesi hakkında soruşturma başlatmıştı.
İzmir 2 Nolu Koruma Kurulu üyeleri, 12 Aralık 2006'da lahitlerin bulunduğu alanda incelemeler yaptı. Kurul üyeleri daha önce inşaat izni verdikleri alanın nekropol alanı olduğunu kabul ederek şu kararı verdi: "3. derece arkeolojik sit alanı içinde kalan arazide 150 pafta ve çevresinin 2. ve 1. dereceye dönüştürülmesinin uygun olduğuna, sondaj kazısı çukurlarında Kazı Başkanlığı'nca gerekli koruma önlemlerinin alınmasına karar verildi."
Kurul böylelikle lahitlerin bulunduğu alanı 1. derece arkeolojik sit yaparak inşaat iznini tamamen iptal etti.

Karar sayesinde büyük bir yanlıştan dönüldüğünü belirten Prof. Dr. Özyiğit, gelişmelerin ancak kurul üyeleri ile İzmir Arkeoloji Müzesi'nin tepkisini çektiğini de söyledi: "Haber gazetede manşet olunca hem müzeden hem de kuruldan üzerime çok gelindi. Bana bir şey yapamadıkları için İzmir Arkeoloji Müzesi'nden 4 ay önce emekli olan arkeolog eşim Suzan Özyiğit'ten intikam almaya çalıştılar. Müfettiş raporuyla aklanmasına rağmen eşimle ilgili eski bir olayı yeniymiş gibi basına sızdırarak karalama kampanyası başlatıldı. Oysa eşim müfettiş raporlarıyla aklanmış, dosya kapanmıştı. Hepsine dava açtık."