Villa Kurtuldu



İmar planı jet hızıyla değiştirildi. Maliye Bakanı Unakıtan’ın İstanbul Çamlıca’daki villaları dokunulmazlık zırhına sarıldı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın İstanbul Küçük Çamlıca'da çocukları için yaptırdığı villanın kaçak olan bölümünü yasallaştırmak için, imar planında jet hızıyla değişiklik yapıldı. Bölge planları beş yıldır onay için beklerken, Küçük Çamlıca'nın yüzde 6 olan imar hakkı, yüzde 20'ye çıkarıldı. Planı onaylayan kurul üyelerinden ikisi ise ani bir kararla görevlerinden alındı.

Unakıtan'ın yüzde 60'ı kaçak olan villası için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Belediyesi ve İstanbul 3 Numaralı Tabiat Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, imar planını üç ay içinde değiştirdiler. SİT alanı içerisinde yer alan Büyük ve Küçük Çamlıca'nın 1/5 bin ve 1/binlik planlarının kısa sürede değiştirilmesi, "rekor" olarak nitelendirildi. Böylelikle, "Üsküdar Belediyesi'nin yaptığı planlar Büyükşehir'den geçerse oğlum ile kızımın evi kaçak olmaktan çıkar" diye demeç veren Unakıtan'ın isteği gerçekleşmiş oldu.

Kamp kurmuştu
Büyük ve Küçük Çamlıca bölgesi 1980'li yıllarda SİT alanı ilan edildi. SİT kapsamındaki yerlerin planlarının son durağı olan 3 Numaralı Kurul üyeleri, önceki gün saat 14.00'te toplanıp Çamlıca için jet hızıyla hazırlanan planlarını onayladı.

İnşaat alanının artırılmasına karşı çıkan kurul üyelerinden Ahmet Turgut ve Mehmet Cevahir Türk, toplantı bittikten sonra Kültür Bakanlığı tarafından görevden alındı. Bölge planları 5 yıldır onaylanmayı beklerken, "Çamlıca Planları"nın jet hızıyla çıkması herkesi şaşırttı. Bakan'ın danışmanı Tuncay Karartı'nın âdeta kamp kurduğu İstanbul'da, "kaçak villa"nın yasal hale gelmesiyle birlikte, "Planlara karşı çıkan engelleri de tek tek rapor ettiği" iddia edildi. Turgut ve Türk'ün görevden alınmalarının da bu kapsamda olduğu belirtildi.

"Evimi yasal hale getireceğim" diyerek kiraya çıkan Unakıtan'ın danışmanı ve çevresindeki bazı kişilerin değişikliğe karşı direnen kurul üyeleri üzerinde aylardır baskı kurdukları iddia edildi.

Kurul, daha önce Üsküdar Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 1/binlik planlara itiraz ederek geri göndermişti. Beş kişiden oluşan kurulun üye sayısı daha sonra, Kültür Bakanlığı'nın atamasıyla yediye yükseldi. Kurul, Unakıtan'ın evini kurtarmak için bir de çözüm üretti. Buna göre, "1/5 binlik plana uygun olanların kurul onayına sunulması şartıyla münferit parsel bazında tadilat" yetkisi verildi. Kurul, kararı oy çokluğu ile aldı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir uzman, yapılan uygulamayı, "Kültür Bakanlığı eliyle imar affı yapıldı" olarak değerlendirdi.

Kurul üyelerinden birisi gelinen noktayı şu sözlerle özetliyor:

"Bölgede kaçak yapıyı durdurmak mümkün olmadı. Aksine, geçmişten bugüne belediyeler de bunu teşvik etti. Şimdi kimsenin o yapıları yıkmaya gücü yetmiyor. 3 Nolu Anıtlar Kurulu, bu gerçekten hareket ederek planları onayladı. Yapacak bir şey yoktu."

İnşaatın mühürü üç kez kırıldı
Oturduğu villanın bahçesinde Ağustos 1998'de temel kazısına başlayan Unakıtan, 'manzarasını kapattığı' gerekçesi ile komşusu Ali Dirikoç tarafından belediyeye şikâyet edildi. Belediye ekipleri temel kazısı aşamasında ve 31 Ağustos'ta yapı tatil tutanağı düzenledi. 7 Ekim 1998'de Belediye Encümeni de yıkım kararı aldı. Ancak tutanağa rağmen mühürler kırıldı ve inşaat sürdü. 17 Ekim'de belediye ekipleri, bodrum, zemin kat ve bir normal katın yapımı tamamlanan villa için tekrar yapı tatil tutanağı yazdı. Ancak yine mühür kırıldı, inşaat devam etti. 15 Ocak 1999'da Ali Dirikoç şikâyetini yeniledi. Gelen ekipler, bu kez ikinci kata kadar yapılmış bina için tekrar yapı tatil tutanağıyla inşaatı mühürledi. Mart ayında üçüncü kez yıkım kararı alındı. Buna karşın inşaat bitirildi.

Belediye evi bulamamış
Üsküdar Belediyesi, 19 Mart 1999'da Unakıtan hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine şikayetçi Dirikoç, Üsküdar Belediye Başkanı Yılmaz Bayat hakkında kaçak yapılaşmaya göz yummak iddiasıyla İçişleri Bakanlığı'na başvurdu. İçişleri Bakanlığı başmüfettişleri, 17 Haziran 2001'de olayı incelemeye başladı. Bir gün sonra Üsküdar Belediyesi bir gazeteye villanın yıkılması için ilan verdi. Gerekçe olarak da evin bulunamadığı belirtildi. Yıkım için verilen ihale ilanına başvuran kimse de çıkmadı.