Topbaş, Belediyenin Arazi ve Şirketlerini Satmaya Hazırlanıyor

Yeni kaynaklar bulmak için belediyeye ait gayrimenkullerin satışı konusunda çalışma başlattıklarını açıklayan Başkan Topbaş bu kaynakların öncelikle ulaşım yatırımlarında kullanılacağını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen 1. Dahiliye Kliniği ile Kroner Yoğun Bakım Ünitesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışta konuşan Topbaş, toplumda birçok kesimin sağlık konusunda yeterince hizmet alamadığını, bunun da imkanların yeterince tahsis edilmemesinden kaynaklandığını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın daha iyi sağlık hizmeti vermek için bir hamle başlattığını, belediye olarak kendilerinin de kurumsal taassup göstermeden bu alanda katkı ve destek sunmaya çalıştıklarını ifade eden Topbaş, “Maksat insanlara daha iyi hizmet vermek. Yenilenen bu ortam, hastalara da psikolojik destek sağlayacaktır.” diye konuştu.

Topbaş, daha sonra 1. Dahiliye Klinik Şefi Ömer Şenkal, doktorlar ve hastane gönüllüleri ile birlikte Kroner Yoğun Bakım Ünitesi’ndeki araç gereç de dahil toplam 351 milyar liraya yenilenen her 2 servisin açılışını gerçekleştirdi. Topbaş, hastane personelinin ek bina taleplerine ilişkin olarak da, sponsorlar bulunarak birlikte yapılması için çalışılmasını istedi. Daha sonra hastaları ziyaret edip bir süre sohbet den Başkan Topbaş, kapalı mekanlarda sigara içmeyenler düşünülerek sigara yasağının genişletilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi. Topbaş, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanları ile konuyu görüştüğünü, bu konuda bir karar çıkaracaklarını bildirdi. Topbaş, önümüzdeki dönemde buna ilişkin yaptırımların da getirileceğini, Sağlık Bakanlığı’nın da bu konuda çalışması olduğunu söyledi.

Başkan Topbaş, daha sonra basın mensuplarının Cevahir Alışveriş Merkezi başta olmak üzere gayrimenkullerin satışına ilişkin sorularını cevapladı. “Kaynak oluşturmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait tüm gayrimenkullerin satışı için çalışma başlattık.” diyen Başkan Topbaş, “Bunları satarak, bu satıştan elde edeceğimiz gelirlerle yeni yatırımlar yapacağız. Ayrıca başta İGDAŞ olmak üzere belediyeye bağlı şirketlerin de özelleştirmesini yapacağız. Özelleştirme konusunda hükümet de ciddi çalışmalar yapıyor. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak çok büyüdüğümüzün farkındayız. Bizim de özelleştirme yolunda adımlar atmamız lazım. 10,5 katrilyon lira bütçemiz var. Bu bize yetmiyor. Yeni kaynaklar oluşturmalıyız.” dedi.

Cevahir Alışveriş Merkezi’nin satılması ile ilgili soruya, buranın Bedrettin Dalan’ın belediye başkanlığı döneminde yap-işlet ve kâr ortaklığı şeklinde verildiğini söyleyerek cevap veren Topbaş, hizmete açılan bu merkezin bugün ciddi ve önemli bir alışveriş merkezi haline geldiğini söyledi. Prensip olarak belediyelerin işletmecilik yapmasından yana olmadığını ifade eden Topbaş, “Özelleştirmeden yana biraz daha ağırlıklı düşüncem var. Bu nedenle bu alışveriş merkezinin satılarak başka hizmetlere aktarılması düşüncesindeyim.” dedi.

Topbaş, göreve geldiği tarihten itibaren Cevahirler ile görüşmeleri sırasında, alışveriş merkezi bittiğinde satışa hazırlıklı olmalarını, belediye olarak buranın satışını düşündüğünü söylediğini belirterek, şunları kaydetti: ‘’Onlar da buna sıcak baktılar. Neticede işadamları. Bir kaynak ve imkânın değerlendirilmesidir. Çok ciddi talepler var. Çok ciddi görüşmeler oluyor. Henüz net bir şey olmamakla birlikte oldukça iyi bir noktaya geldiğine inanıyorum. İnşallah değerlendireceğiz. Rakamı net telaffuz etmek istemiyorum; ama 750 milyon doları geçeceğiz. Öyle gözüküyor. Farklı farklı talepler ve teklifler görüşülmekte, konuşulmakta. Ağırlıkta yabancı büyük yatırımcılar var. Avrupa’dan da Körfez ülkelerinden de. Yerli işadamlarıyla birlikte konsorsiyum kurarak işletmek isteyenler de var. İyi para veren çıktığı zaman sonuçlanır. Görüşmeler devam ediyor.”

Topbaş, İstanbul’un başta ulaşım olmak üzere ciddi kaynağa ihtiyacı olduğunu belirterek, “Şu anda altyapı ve metro dahil ulaşımla ilgili inşaatı devam eden yatırımlarımızın toplamı 2 milyar dolar civarında. Büyük yatırım. Ödeneklerimiz var. Ancak yeni kaynak oluşturmak zorundayız. Buradan elde edilen geliri, başta ulaşım olmak üzere yatırımlarda kullanacağız.’’ dedi.