Vitra, Gaz Alamayınca Mardin Yatırımını Durdurdu



Eczacıbaşı Holding kuruluşlarından Vitra Karo, 2005'te devreye almayı planladığı fabrika için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan (TPAO) talep ettiği doğalgazı alamayınca yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırımı 2006 yılına erteledi.

TPAO Genel Müdür Yardımcısı Murat Altıparmak ise Vitra Karo'nun talebini yeterli miktarda gaz olmamasından dolayı karşılayamadıklarını söyledi.
Vitra Karo Genel Müdürü Ahmet Yamaner, 2005'te devreye alınması planlanan fabrika için doğuda birçok ilde araştırma yaptıklarını ve coğrafi konumunun getirdiği avantaj nedeniyle Mardin'e yatırım yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Söz konusu yatırım için TPAO'dan doğalgaz talebinde bulunduklarını belirten Yamaner, "TPAO'ya birkaç defa müracaat ettik. Başlangıçta büyük bir miktar için müracatta bulunduk. Sonra projeyi küçülterek talep ettiğimiz miktarı azalttık. Ancak doğalgaz talebimiz karşılanmadığından yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırımı 2006'ı bütçesine ekledik. Taleplerin karşılanması durumunda yatırımı hızlandıracağız" diye konuştu.

1,5 milyon metrekare seramik

Yaklaşık 10 milyon dolar yatırımla 10 bin metrekare alanda kurulması planlanan fabrikada yıllık 1,5 milyon metrekare karo üretimi yapılacağını anlatan Yamaner, fabrikada 80 ile 100 arasında kişi çalıştırmayı hedeflediklerini kaydetti. Mardin'in potansiyeli yüksek bir il olduğunu dile getiren Yamaner, ilin yalnız yöre için değil ihracat için de önem taşıdığına dikkat çekti.

Mardin'den başta Irak ve Suriye'ye olmak üzere birçok komşu ülkeye önemli miktarlarda ihracat yapılabileceğine işaret eden Yamaner, şunları söyledi:

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi barajlar nedeniyle çok büyük bir potansiyel. Irak'ın sorunları çözüldüğünde büyük bir inşaat faaliyeti başlayacak. Suriye ile Türkiye'nin ilişkileri mükemmel hale geliyor. Mardin'e yatırım yapmanın tam zamanı. Organize sanayi bölgesi var. Bir tek yatırımcılar eksik. Ancak bizim gibi sanayi kolunun o bölgeye gitmesi için doğalgaz temini şart."

Kuzey Irak'a ofis açacak

Irak pazarına şuan Kuzey Irak'tan bayiler vasıtasıyla girdiklerini ifade eden Yamaner, Nisan 2005'e kadar Erbil'de bir ofis açmayı planladıklarını açıkladı. Savaş öncesi Irak'a yüksek miktarlarda mal sattıklarını ancak ilk Körfez Savaşı ile birlikte satışların durduğunu anlatan Yamaner, sınır ticaretin önemli ölçüde devam ettiğini kaydetti.

Rusya yatırımları

Rusya'da Moskova dışında ikinci mağazayı St. Petersburg'da açacaklarını ifade eden Yamaner, 2005 sonunda Rusya'da en az 3 mağazaya ulaşacaklarını söyledi. 2004'ün 9. ayından bu yana Rusya'da bir fabrika için incelemelere başladıklarını açıklayan Yamaner, şöyle konuştu:

"Rusya'da üretim yapmayı planlıyoruz. Ama orada arsa almak ve inşaata başlamak daha uzun zaman alıyor. Rusya büyüyen bir pazar ve üretim yapmak için uygun bir yer. Doğalgaz fiyatları Türkiye'nin altıda biri, elektrik fiyatları ise üçte biri civarında. Hammadde kaynakları da oldukça iyi. Başlangıçta iç pazara yönelik üretim yaparken, uzun vadede bu ülkeden çevre ülkelere ihracat yapmayı planlıyoruz."

TPAO: Gazımız yok

TPAO Genel Müdür Yardımcısı Murat Altıparmak, Vitra Karo'nun talebini yeterli miktarda gaz olmamasından dolayı karşılayamadıklarını söyledi. Nusaybin-Cizre arasındaki Çamurlu Sahası'nda bulunan kuyuda üretim yaptıklarını kaydeden Altıparmak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Petrol sahasında ufak bir gaz kapanımız var. Oradan çok cüzzi bir üretim yapılıyor. Bir miktarını üretim kampımızda kendi iç tüketimizde kullanıyoruz. 500 bin metre küpünü Mardin Çimento'ya, 130 bin metre küpünü Marsan Kireç'e, 3 bin 800 metre küp gazı da bölge yatılı okuluna veriyoruz. Daha önce üç kuyumuz vardı. Onlardan ikisi devre dışı kaldı. Şimdi Nusaybin Cizre arasında Çamurlu Sahası'ndaki bir kuyudan üretim yapıyoruz. Fazla bir gazımız olmadığı için diğer müşterilere de kaç sene gideceğini bilmiyorum. Gittiği kadar vereceğiz. Dolayısıyla Vitra Karo'nun talep ettiği gazı verecek durumda değildik. Uzun süreli bir şey olduğu için yeterli gazımız yok diye taleplerini geri çevirdik. Kendilerine genel müdürlükten izah edildi bu. Size verecek kadar fazla bir gazımız yok denildi. Gazımız olursu tabiki satmak isteriz."