VitrA İnovasyon Buluşmaları’nda Etnik ve Kültürel Çeşitlilik ile Tasarım



Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun Ar-Ge ekiplerini buluşturan Bozüyük’teki VitrA İnovasyon Merkezi’nde VitrA İnovasyon Buluşmaları adıyla düzenlenen seminerlerin üçüncüsü Senegal asıllı Fransız tasarımcı Bibi Seck’in katılımıyla gerçekleştirildi. Seminer kapsamında, etnik ve kültürel çeşitliliğin tasarım süreçlerine katkısına değinen Seck, eşi ve ortağı Ayşe Birsel’le birlikte ABD’de kurduğu “birsel+seck” isimli tasarım ofisinde üretilen  çalışmalardan örnekler sundu.

Seck, iyi bir tasarımcının çağının sosyal ve kültürel zenginliği özümsemesinin yanında, tasarım ve sanat tarihi alanlarında yetkin olması gerektiğini ifade etti. İnovasyonun yüksek teknolojiye bağımlı olmadığını savunan tasarımcı, atık malzeme ve geridönüşümlü plastik gibi alışılmışın dışında materyallerle çalışmanın yaratıcılığın sınırlarını zorladığına işaret etti.

Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü ve Yönetimi Program Koordinatörü Başak Erson’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminerin yuvarlak masa bölümünde ise, küresel ve yerel ölçekte atık yönetimi ve geridönüşüm temaları tartışıldı. Etkinliklerin ikinci gününde, bu tartışmayı odağına alan bir atölye çalışması düzenlendi.

Bir sonraki buluşma Dr.Geoff Crook ile

VitrA İnovasyon Buluşmaları; bölgedeki üniversite ve sanayi kuruluşlarında görev yapan mimar, tasarımcı ve araştırmacıların yanı sıra, akademisyen ve öğrencileri, inovasyon üzerinde düşünmeye, tartışmaya ve üretmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. Bir sonraki buluşma kapsamında, 3 Mayıs Perşembe günü tasarım danışmanı ve akademisyen Dr.Geoff Crook yönetiminde gelecek senaryoları konferansı ve tasarım atölyesi gerçekleştirilecek.