Viyadük Planı Veto Yedi



İzmir'in Alsancak semtinde gün geçtikçe yoğunlaşan trafik sorunun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme getirilen yapımı yarım kalan viyadüklerin limana indirilmesi projesinde şok bir gelişme oldu. Viyadüklerin limana indirilmesi için aylar süren bir çalışmayla hazırlanan ve Konak ile Büyükşehir Belediye meclislerinden geçen imar planına, limanın sahibi konumundaki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan (ÖİB) "onay" gelmedi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Konak Belediyesi'nin 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarını hazırlarken, liman sınırları içinde kalan bölümle ilgili de planlama yaptığını tespit etti. Liman sahasında imar planı yapma yetkisinin kanunen kendisinde olduğunu belirten Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bu nedenle hazırlanan planın bu kısmını geçersiz saydı.

Şimdi ne olacak?

Bu gelişmenin ardından, söz konusu viyadüklerin limana indirilmesiyle ilgili Konak Belediyesi'nin yeni bir imar planı değişikliği çalışması yapması gerektiği bildirildi. Yeni plan, Konak Belediye Meclisi'nce kabul edilmesinin ardından Büyükşehir'e gidecek. Büyükşehir Meclisi de söz konusu planı onayladığında sorun aşılacak. Ayrıca, ÖİB de projenin liman sınırları içinde kalan bölümüyle ilgili bir imar planı düzenlemesi yapacak. Planların hazırlanması ve askıya çıkarıldığında geçecek süre de hesaplandığında, en az 4-5 aylık bir zaman kaybına neden olacağı belirtildi. Sorunun ortaya çıkmasından önce viyadüklerin limana indirilmesi için inşaat çalışmalarını başlatmayı planladıklarını belirten Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun, "Burası devam eden bir proje kapsamında olduğu için, yeni bir inşaat ihalesi yapılmasına da gerek yoktu. Bunu projenin mevcut müteahhidi de ihaleye çıkmadan inşa edebilirdi. Şimdi, yeni imar düzenlemelerinin tamamlanmasını bekleyeceğiz" dedi.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, sorunun, Konak Belediyesi'nce hazırlanıp kabul edilen 1/1000 ölçekli uygulama imar planından kaynaklandığını söyledi. Büyükşehir tarafından hazırlanan 1/5 bin ölçekli nazım imar planında onama sınırının ÖİB'nin yetki alanı olan liman sınırında bittiğini kaydeden yetkililer, şunları söyledi:

"ÖİB, bizim ve Konak Belediyesi'nin hazırladığı, askı süreci sona ermiş ve kesinleşmiş planları incelerken, hatayı fark etti. Buna göre, Konak Belediyesi, 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarını hazırlarken, onama sınırını limanın içine kadar sokmuş. ÖİB, bunun düzeltilmesini istedi. Büyükşehir, Konak Belediyesi'ne yazı yazıp ÖİB'nin talebi doğrultusunda gerekli düzenlemenin yapılmasını istedi."

Tartan: Çaresi bulunur

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan viyadüklerle ilgili plana 'ret' cevabının gelmesini normal buldu. Başkan Tartan, konuyu inceleyeceğini, kamu yararına olması gereken neyse, onu yapacaklarını söyledi. "Bizim ilkemiz, vatandaştan yana olmak. Büyükşehir Belediyesi ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile koordineli bir çalışma yaparak, söz konusu sorunu çözeriz" diye konuştu.