Viyana’da İzmir Kokusu...



Bir rivayete göre “kapısından” dönülen, bir rivayete göre “almaya” kıyılamayan bir şehir düşünün. Yüzyıllar öncesinde bile o kadar büyüleyici ki kuşatmaya alınarak güzelliğini izlemekten “saldırılamayan” bir kent. Yağmuru, suyu bol, sert havası, kendini göstermeye nazlanan güneşine karşın kültürü ve sanatı yaşamlarına sokmuş “sıcak insanları”yla sokaklarının tümü tarih kokan bir yer. Neresi mi burası? Tabi ki Viyana.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile Viyana Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Gazeteci Değişim Projesi” kapsamında, kentin tarihine, kültürüne, günlük yaşantısına tanık olma şanşını yakaladık.

Kitap kokusu...

Birbirinden güzel ve ihtişamlı yapıların sardığı kentte dolaşırken bir süre sonra alıştığınızı farkediyorsunuz dokusuna. Çünkü aykırı bir binaya rastlama olasılığı yok burada. “Çöp depolama ve yakım” alanının binası bile bir sanat eserine dönüştürülmüş kentte. Ünlü Stephan Katedrali, Devlet Opera Binası (Staatsoper), milyonlarca kitabı barından ve daha içeri adım attığınız anda etrafınızı saran kitap kokusuyla başınızı döndüren Milli Kütüphanesi (Nationale Bibliothek) ve fuar alanını da içine alan Prater’i Tuna’sı... Geniş ve düzenli caddeleri, bisiklet yolları, yeşil dokusuyla gözleri ve yürekli mutlu eden bir kent kısaca.

Demir ağlar...

23 bölgeden oluşan ve 1.2 milyon nüfuslu kentte tarihi doku öyle özenle korunmuş ki bir “film platosunda” hissediyorsunuz kendinizi. İzmir’e bakıldığında nüfusu neredeyse üçte biri olan bu kentte oluşturulan toplu taşım sistemi gerçekten göz kamaştırıcı. Metro, yarısı yer altından geçen beş ayrı hatta, 69.5 kilometrelik güzergahta hizmet veriliyor. Ayrıca 215 kilometrelik tramvay hattı çalışıyor kentte. Viyana Belediyesi Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Eva Gassner, Viyanalıların yüzde 35’inin toplu ulaşımdan yararlanırken, yüzde 33’ünün özel araç, yüzde 5’inin de bisiklet kullandığını söylüyor. Öğrenciler de, ulaşımda eviyle okulu arasındaki mesafede ücret ödemiyor.

Güzel şehir...

İnsan, ister istemez gittiği kent ile yaşadığını kıyaslıyor. Aynı kıyaslamayı yapan Viyana’nın Sosyal Demokrat Partili Belediye Başkanı Michael Haupl, “İzmir de harika bir şehir” diyor. Ne kadar görkemli olursa olsun, Viyana’daki misafirliğimiz bitmeden, tüm karmaşasına karşın İzmir’in denizi ve kokusunu özlemekten geri kalamıyor insan...