Vodafone Arena'daki Kaza Göz Göre Göre Gelmiş



Beşiktaş’ın açılmasına günler kalan yeni Stadı Vodafone Arena’nın inşasını üstlenen BJK Beşiktaş İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi’ne bağlı olarak taşeron hizmet veren Ortadoğu Birlik İnşaat’ın çalışanı Ali Babuca ve arkadaşları, 8 Eylül 2014’te saat 03’te uykudan kaldırılarak, iş başı yaptırıldı. Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, kendisinden beton dökmesi istenen Babuca, beton aracına yürürken üçüncü kattan yere düşerek, zemine çakıldı. Beli kırılan 28 yaşındaki Babuca, memleketi Adıyaman’a döndü.

Beş ay önce" korkuluk konsun" denilmiş

Soruşturma kapsamında, taşeron şirketin iş güvenlik uzmanı Paşa Kaya’nın kazadan beş ay önce, 18 Nisan ve 16 Mayıs 2015’te yazmış olduğu uyarı niteliğindeki iki tutanağa ulaşıldı. İlk tutanakta, Babuca’nın düştüğü asansör boşluklarına korkuluk konması önerilerek, şöyle deniliyor:
-Tüm çalışanlar emniyet kemeri takacaklar
-Döşeme kenarlarında merdiven, asansör ve şaft boşluklarında düşmeye karşı korkuluklar yapılacak
-Emniyet kemeri bağlama noktası kısıtlı olan bölgelere hayat bağı (ipi) çekilecek, emniyet kemeri buna bağlanacak
-Yukarıdan sarkıtılan hayat bağı, emniyet kemer bağlantıları kaymaz bağlantı aparatıyla yapılacak
-Personel kişisel koruyucu donanımları tam olarak işe başlayacak, formenler ve ustabaşları bu konuda sorumlu olacaklar
-Personel SGK girişi yapılmış, sağlık raporu almış, yüksekte çalışanlar yüksekte çalışabilir raporu alacak olup iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerini almış olmalı   

"Karanlık alanlar aydınlatılsın"

Bilirkişiler tarafından kaza mahallinde yapılan incelemede, iş sağlığı ve güvenliği defteri bulundu. Defterin 26 Nisan 2014 tarihli sayfasında “Binada yüksekten düşme tehlikesi oluşturacak merdiven boşlukları, şaft kenarları, asansör boşlukları, döşeme kenarları en az bir metre yüksekliğinde ve 125 kilograma dayanacak şekilde korkuluk yapılacak” uyarısının yer aldığı anlaşıldı. Defterde 8 Eylül 2014’te saat 16’da düşülen notta “İnşaat içerisinde karanlık alanların aydınlatılması gerektiği, aydınlatılmamış bölgelerden geçiş ve çalışma yapılmasına müsaade edilmemesi” uyarısının bulunduğu saptandı. Babuca’nın 9 Eylül’de saat 3’te kaza geçirdiği, “yaya yolu yerine iskelelerin arasından geçip şaft boşluğuna düştüğü ve düşmeyi engelleyici önlemin alınmadığının görüldüğü” belirtildi. Babuca’ya eğitim verilmediği belirlendi. Bilirkişi raporunda, asıl işverinin teşeron şirketle birlikte kusurlu olduğu vurgulandı.

"Bazen böyle şeyler olur"

Bilirkişi raporunda, taşeron şirket sahibi Kaşif Gündoğdu ve inşaat mühendisi Ali Keskinel’in asli ve asıl işveren Beşiktaş İnşaat’ın şantiye sorumlusu Yusuf Zafer Eren’in ise tali sorumlu olduğu belirtildi. Şüpheli Keskinel, ifadesinde, işçilerin 18 saat çalıştırılmadığını, gece çalışanların gündüz dinlendiğini, hiç kimsenin bu iş için uyandırılmadığını savundu. Eren de “Gece çalışmalarında bazen bu tür şeylerin olduğunu” söyledi.

Üç sanık hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 89/1. maddesi gereğince “kemik kırığı oluşacak şekilde yaralama” suçundan dört buçuk aydan bir buçuk yıla kadar hapis cezası istendi. İstanbul 63. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması için 30 Haziran’a gün verildi.

Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Özgür Yılmaz, müvekkili Babuca’nın bu kazadan ötürü halen çalışamadığını kaydetti. Yılmaz, “Bu firma uyarıldığı halde gerekli güvenlik önlemlerini almadığı ve ışıklandırmayı yapmadığı için müvekkilim buradan düşmüştür” diyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu