Wall Street Journal'dan Çarpıcı Türkiye Analizi



Türkiye, Meksika, Güney Kore ve Endonezya’nın dünyanın brüt gayri safi milli hasılasındaki paylarının yüzde 1’i aştığına ve bu ülkelerin dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer aldığına dikkat çekildi. Wall Street Journal gazetesince yayımlanan bir analizde BRIC’ler ve aralarında Türkiye’nin bulunduğu sonraki 11 yükselen ülke için "küresel ekonomiye hakim olacaklar" denildi.

ABD borsa ve iş çevrelerinin gazetesi The Wall Street Journal tarafından yayımlanan "Piyasalar, Büyüme’yi Yansıtmak İçin Değişmeli" başlıklı analizde 2001 yılında, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin için başharflerinden oluşan "BRIC" kavramını yaratan Goldman Sachs’tan Jim O’Neill’in, bu dört ülke ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu başka hızlı gelişen ekonomiler için "yükselen piyasa" teriminin artık uygun olmadığı, söz konusu ülkelerin "büyüyen piyasalar" olarak adlandırılması gerektiği tezi anımsatıldı.

Hafta sonunda Çin’in 2010 yılında yüzde 10 civarında büyüdüğünün açıklandığına işaret edilen analizde "Ancak BRIC’lerin ötesinde, Sayın O’Neill tarafından kilit bir büyüme piyasası grubu olarak sayılan Meksika, Güney Kore, Türkiye ve Endonezya’nın, her biri halen dünyanan brüt gayri safi milli hasılasının yüzde 1’ini aşkın bir bölümü oluşturuyor ve hepsi dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alıyor" denildi.

WSJ’daki analizde yatırımcıların dünyaya bakış tarzlarını değiştirmesi gerekeceği belirtilirken sermaye akışlarında da bir ayarlamanın gelebileceği, yatırım için varlık noksanlığı nedeniyle dengesizliklerin kötüleşebileceği, nakit akımlarının para birimlerine baskı oluşturabileceği uyarıları da yapıldı.

Ancak büyüme piyasalarındaki finansal piyasalarının derinleştirilmesi halinde zamanla sıcak para akımlarının daha az oynak ve daha çok kalıcı hale gelebileceği de vurgulanan analizin son bölümünde "Bu ayarlamaların sonucu değişmiş bir dünya olacak" ifadesi de kullanıldı.

Goldman Sachs’ın beklentileri aktarıldıktan sonra 2050 yılına kadar BRIC’ler ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu sonraki 11 yükselen ekonomi için "dünyaya hakim olacaklar" denildi ve "Piyasalar, o büyümeye ayak uydurmada bir meydan okumasıyla karşı karşıya" ifadesi kullanıldı. (ANKA)