West Kowloon İçin Su Kıyısında Kentsel Eko-Sistem, Hong Kong

 

West Kowloon projesi, New York’taki Central Park veya Londra’daki Hyde Park gibi, dünyanın en büyük kentlerinde gördüğümüz kamusal büyük ölçekli parklardan birini Hong Kong’ta yaratmak üzere  son fırsatlardan birini değerlendiriyor.

 

Arazinin %94’ünden çoğunu peyzaja ayırarak Hong Kong’daki en büyük kamusal park unvanını taşıyacak proje, deniz kıyısını dinamik ve yeşil bir ortamla çerçeveliyor. Kowloon’un anahtar niteliğindeki önemli yeşil mekanlarıyla parkı ilişkilendiren ve bunu bir ‘ekolojik koridor’ yardımıyla yapan proje, bir gerdanlık gibi deniz kıyısı aktivitelerini, ticari, konaklama, kültürel veya rekreasyon amaçlı kamusal mekanları bir araya getirerek geliştirmeye açıyor.

 

Perakende, eğlence sektörleri ile kültürel ve diğer fasilitelerin üzerinde, altında veya arasında konumlandığı bu ‘ekolojik koridor’, daha ziyade bir tür ‘yeşil ceket’ olarak tasarlanmış. Bu ceketin içinde bulunan ‘eko-hücre’ler, doğal hava ve aydınlatma dışında yayaları da parkın alt kotundan deniz kotuna taşımak üzere düşünülmüş.

 

Hong Kong’un yoğun dokusu içinde, sürdürülebilir kentsel bir eko-sistemi bir park olarak yaratmanın yollarını arayan bir ekolojik tasarım çözümü olan Kowloon, aynı zamanda kamunun kültürel ve rekreasyonel programlarına da karşılık geliyor.