WILO'dan 20. Yılına Özel Kitap Projesi



İrfan Unutmaz tarafından hazırlanacak olan kitapta, Anadolu medeniyetlerinin suyu yerleşim bölgelerine taşımak için yarattıkları çözümler incelenirken; Türkiye’de antik çağlardan günümüze gelen çok sayıdaki su mühendisliği anıtlarından seçmeler yapılacak.

WILO olarak ülkemizdeki su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiğine dikkat çekmeyi hedeflediklerini açıklayan WILO Türkiye Genel Müdürü Ercüment Yalçın, Türkiye'nin su mühendisliğinin seçkin ürünleri açısından dünyada eşi olmayan bir konum ve birikime sahip olduğuna dikkat çekti. "Türkiye, eski çağlardan beri suyu en iyi kullanan ülkelerden biri olduğu gibi, başarılı su mühendisliği uygulamalarıyla dünyada güzel sanatlardan bilime köprü kurabilen ilk bölge de olmuştur" diyen Yalçın, sözlerine şöyle devam etti:

“Hititlerden başlayarak Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar gelen bu çalışmada, hemen her çağ ve dönem eserleri değerli gazeteci ve popüler bilim yazarı İrfan Unutmaz tarafından ayrıntılı ve akıcı bir biçimde anlatılacak ve fotoğraflanacak. Amacımız, geçmişin gizemli ve görkemli anıtsal çözümleriyle sektörümüzün geleceği olan gençlere ilham vermek”.

İrfanİrfan UnutmazAntik dönemden günümüze su mühendisliği harikaları ve rotaları

Anadolu’da antik dönemden günümüze su mühendisliği harikaları ve rotalarını konu alan kitap; Anadolu’da dünyadaki en eski barajlardan bir kaçını yapmış olan Hititler ile başlıyor ve bu geleneği sürdüren Urartular ile devam ediyor. Sonrasında tarihsel kronolojiye uygun olarak konular, Eski Yunan ve Roma ile sürdürülüp Bizans ve Selçuklar üzerinden Osmanlı’ya ulaşılıyor. Çorum Hitit Alacahöyük barajı, Efes Pollio su kanalı, Denizli Laodikya birleşik kaplar su sistemi, Aspendos’un gizemli su kuleleri, Patara’nın görkemli su yolları ve Mimar Sinan’ın eşsiz kemerleri, kitapta yer alacak yapılardan bazıları.

Barajlar, suyolları, su kemerleri, su toplama hazneleri ve su tünellerinden başlayıp, çeşmeler, köprüler ve hamamlara kadar uzanan çok geniş bir çerçevede hazırlanan kitap; Anadolu’daki kültürlerin su ile ilgili geliştirdikleri mimari çözümlere birer anıt eser olarak yaklaşıyor. Kitapta her bir anıtın hikâyesi keyifli bir gezi yazısı diliyle ve mimari özelliklerini de kapsayacak şekilde okurlara aktarılacak.


AmasyaAmasya Ferhat Su KanalıSöz konusu kitabın, 2012’nin sonunda tamamlanması hedefleniyor. WILO, kitapla birlikte, İrfan Unutmaz rehberliğinde geziler düzenleyecek; sergiler ve söyleşiler yapacak.

İrfan Unutmaz'a www.facebook.com/wiloturkey adresinden eşlik edebilirsiniz.