World Architecture News Eğitim Sektörü Ödülleri

World Architecture News (WAN)Eğitim Ödülleri, uluslararası mimarlık portali tarafından düzenlenen ve 2010 boyunca her iki ayda bir farklı kategorilerde dağıtılacak olan ödüllerin ilk ayağını teşkil ediyor.

Ödül programı iki kategoride gerçekleştiriliyor. “Gerçekleştirilmiş/Tamamlanmış” kategorisine ilkokul, lise, üniversite ya da akademi olarak son üç yıl içinde inşa edilmiş, yani 1 Ocak 2007’den sonra tamamlanmış projeler başvurabiliyor. Programın “İnşa Edilmemiş” kategorisine ise, henüz gerçekleştirilmemiş veya sadece tasarım aşamasında kalacak olan eğitim yapısı tasarımları gönderilebiliyor.

Özgünlük, yenilikçilik, biçim ve kalite, sürdürülebilirlik ve bağlam gibi çok çeşitli kriterlere göre değerlendirilecek olan başvurularda, özellikle şu iki maddenin göz önüne alınması bekleniyor: Tasarımın, programın anahtar niteliğindeki maddelerine doğrudan cevap verebilmesi ve eğitim sürecinin, yapı tarafından nasıl kapsandığı…

Yerel ve uluslararası basın tarafından ilgi gören WAN Ödülleri’ne gönderilen başvurular arasından seçilenler, haftalık WAN News kapsamında “Haftanın Eğitim Yapısı” başlığı altında yayınlanacak. Ancak ödül programı, her ay 9 milyon kez ziyaret edilen bir portal tarafından tanıtılarak küresel mimarlık topluluğunun ilgisi çekmek dışında bir şeyler de elbette vaat ediyor. WAN Eğitim Ödülleri’nin kazanan ve finale çıkan projeleri, bu seneki Londra Mimarlık Festivali bünyesinde gerçekleştirilecek “World Architecture Expo” sergisinde yerlerini bulacaklar.

200-300 kelimelik bir özet metni, bir adet ana görsel ve üç adet ek görsel ile başvuru yapılacak olan WAN Ödülleri’nde, öncelikle 25 projelik bir seçki yapılacak. Portalin yayınladığı proje seçkisinden ayrı bir değerlendirmenin sonucu olan bu 25 projenin sahiplerinden, yapı hakkında daha detaylı bilgi sağlayacak malzemeler temin edilecek. Seçici Kurul, bu aşamada öncelikle altı projelik finalist listesini belirleyecek ve ardından birincilik ödülünün sahibi seçilecek.

Birinciliği göğüsleyen projenin bir ödül sertifikası ve 1250 İngiliz Sterlin değerindeki 12 aylık “WAN Tender Alert” aboneliğine sahip olacağı ödül programına başvurular, 350 İngiliz Sterlini tutarında bir ödeme ile yapılabiliyor.

Tüm başvuruların World Architecture News’da yayınlanacağı ve yine tamamının News Review’in özel bir sayısında yer bulacağı WAN Ödülleri’nin ileriki ayaklarında sırasıyla sağlık yapıları, kamu yapıları, kentsel tasarım, ticari yapılar ve konutlar değerlendirilecek.

Son başvuru tarihi 28 Şubat 2010 olan ödül programı hakkında daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.