World Architecture'dan Has Mimarlık'ın EkoYapı'sına Ödül

Mimari tasarımını Has Mimarlık’ın üstlendiği, Yapı-Endüstri Merkezi koordinatörlüğünde yürütülen EkoYapı projesi, World Architecture Community (Dünya Mimarlık Topluluğu) tarafından ödüle değer görüldü. Türkiye'den katılan tek proje olan EkoYapı, onur üyelerinin oylarıyla belirlenen 20 projeden biri oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Yerleşkesi’nde yer alacak olan EkoYapı’nın amacı, yapılaşan çevrede kullanılan enerji miktarını azaltırken, yaşam kalitesini artırmanın, çevreye uyumlu yapılar yapılabileceğinin mümkün olduğunu göstermek ve geleceğin mimar ve mühendislerine görüp dokunarak öğrenebilecekleri bir örnek sunmak.

Yapı Dergisi'nin "Yapıda Ekoloji: Ekolojik Tasarım ve Sürdürülebilirlik" ekinde geniş yer verdiği EkoYapı, bünyesinde yenilenebilir enerji kaynakları ile sürdürülebilir tasarım konusunda bir bilgi bankası bulunduran, en son uluslararası literatürün izlendiği, bilimsel araştırmalar üretilen, proje ve danışmanlık hizmeti verilebilen, toplantılar ve konferanslar yapılan ve binasının kendisi bir örnek oluşturan, ziyaret edilen, bina performansı uzaktan izlenebilen, herkese açık, bilgisini paylaşan bir merkez.

EkoYapı projelendirilirken dünyada ve özellikle ABD’de yaygın kabul gören LEED puanlama sistemi proje ekibi tarafından yol gösterici olarak benimsendi. LEED’in tanımına göre yeşil tasarım, binaların çevre ve kullanıcılar üzerindeki olumsuz etkilerini yok etmeye ya da en aza indirmeye yönelik tasarım ve yapım yöntemler olarak nitelendiriliyor.

Bu nedenle EkoYapı, şu kriterlere uygun olarak tasarlandı: Sürdürülebilir arazi planlama, su kaynaklarının korunması ve su kullanımında verimlilik, yerinde enerji sağlama, enerji tüketimini düşük tutma ve fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltma, doğal kaynakların ve çevreyle dost malzemelerin kullanılması.

Diğer projeler ve ülkeler

Brain and Cognitive Science Center – ABD
Chico Mendes Environmental Resources Center – İspanya
Labu-tale Haus Sik – Papua Yeni Gine
Museum of Contemporary Art in Rome – İtalya
Lego – Danimarka
Trifurcation – Japonya
handmade, the MUD house in Bangladesh – Bangladeş
The Lightbox – İngiltere
Yoga Studio – ABD
Housing for Shipmakers – Hindistan
Caleta de Pescadores en pan en Azucar – Şili
Kalagram – Hindistan
Carapace House – Fransa
TokyoMatsuya Unity – Japonya
Origami – Polonya
gbd, china beijing 2007 – Çin
Meghna Residence: living in delta – Bangladeş
Stair House – Azucar
Vidyalankar institute of technology – Hindistan