Y20 Zirvesi'nden Liderlere "Genç İşsizliğini Azaltma" Çağrısı



G20'nin açılım gruplarından Y20'nin, Boğaziçi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Gençlik Zirvesi sona erdi. Zirvenin sonuç bildirisinde, G20 liderleri, genç işsizliğinin azaltılmasına yönelik somut, ölçülebilir ve kolektif bir hedef belirlemeye davet edildi. Gençlik20 (Y20) Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, G20 liderlerine genç işsizliğinin azaltılmasına yönelik "somut, ölçülebilir ve kolektif bir hedef belirleme" çağrısı yapıldı.

Y20'nin genç liderleri ayrıca, "genç ve yenilikçi girişimciler ile KOBİ'lerin desteklenmesi için uygun ekosistemlerin geliştirilmesi" ve "başta dezavantajlı ve ötekileştirilenler olmak üzere gençlerin iş gücü piyasasına erişiminin kolaylaştırılması için dijital eşitsizliklerin giderilmesi" önerilerinde bulundu.

"Eğitim sistemiyle iş gücü piyasasının gerektirdiği beceriler arasındaki farklılıkların azaltılması", "nitelikli staj ve mesleki eğitim olanaklarının artırılması", "öğrencilerin uluslararası dolaşımının önünün açılması" ve "mülteciler ile göçmenlerin haklarının ve ihtiyaçlarının tanınması" da Y20 sonuç bildirgesindeki tavsiyeler arasında yer aldı.

 
Reklam Goruntulenme Bolumu


Y20 Başkanı Emre Cenker de zirvenin kapanış konuşmasında, G20'ye üye olan ve olmayan ülkelerden gelen genç katılımcıların küresel önem taşıyan konulardaki görüşlerini ve taleplerini açık bir şekilde ifade ettiğini belirterek, "Şimdi sıra G20 liderlerinin bu talepleri yerine getirmesinde" dedi.

Dışişleri Bakanlığı G20 Birimi Başkanı Mustafa Osman Turan ise zirvenin sonuç bildirgesinde dile getirilen "genç işsizliğin düşürülmesine yönelik somut hedefler koyma" çağrısını, G20'nin Antalya zirvesinde liderlere ileteceklerini kaydetti.

Zirveden notlar

Y20 Zirvesi, 16 Ağustos'ta, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20 Sherpası Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu, Y20 Türkiye Başkanı Emre Cenker ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başladı. Üç gün süren ve 24 ülkeden 94 gençlik temsilcisinin katıldığı zirveye, düşük gelirli, gelişmekte olan ülkeleri temsilen Afganistan, Madagaskar, Moğolistan ve Vietnam'dan da birer gençlik temsilcisi davet edildi. Zirvede, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Serdar Çam da katılımcılara hitap etti.

Zirve toplantılarında, Y20 delegeleri, "genç işsizliği", "21. yüzyılda eğitim" ve "gençliğin barışa katkısı" olmak üzere küresel önem taşıyan üç konuyu ele aldı. Delegeler, sonuç bildirgesinde, 15-16 Kasım 2015'te Antalya'da gerçekleştirilecek G20 Zirvesi'nde liderlere iletilmek üzere anlaşmaya vardıkları tavsiyelere yer verdi.