Ya Ses Yalıtımı Yapın, Ya da Ceza Ödeyin



Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Yeni Çevre Kanunu'nu açıkladı. Kanuna göre artık evinde bağırana 200 YTL ceza kesilecek. Ancak doğru yalıtımla dışarıdaki gürültüden kurtulmak da, bir cezayı önlemek de mümkün. Gürültüyle mücadelede en etkili önlemlerden olan ses yalıtımı, yaşanan mekânların konfor ve sağlığı için yerine getirilmesi gereken önemli bir koşul. Yeni uygulamalar göz önünde bulundurulduğunda ise, ses yalıtımıyla cezadan kaçınırken hayatı da kesintiye uğratmak gerekmeyecek.

Gürültü kontrolü, Avrupa Birliği'nin standartlarıyla Türkiye'de giderek önem kazanıyor. Çalışma Bakanlığı, 2003 yılı Aralık ayında gürültü ve titreşimle ilgili iki yönetmelik çıkardı. 1 Temmuz 2005'te yürürlüğe giren yeni Çevresel Gürültünün Denetimi ve Yönetimi Yönetmeliği ile, bu konuda AB uyum çalışmalarında en önemli adım atıldı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe tarafından son olarak açıklanan Yeni Çevre Kanunu'na göre ise, gürültü ve titreşime neden olan konutlar 200 YTL, ulaşım araçları 600 YTL, işyerleri ve atölyeler 2 bin YTL, fabrika, şantiye ve eğlence yerlerinde gürültü yapanlar da 6 bin YTL ceza verecek.

Fark etmeden hastalanıyoruz
Hayatımızın bir parçası haline gelen gürültülerin, sağlığımıza uzun vadede olumsuz etkileri var. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Müjgan Şerefhanoğlu Sözen, belirli sürelerde gürültüye maruz kalan insanlarda, geri dönülmeyen hastalıklar meydana geldiğine dikkat çekiyor. Gürültünün, insanların alıştığını sanması veya farkına varmaması halinde bile sinir sistemini bozduğunu ve tansiyonu yükselttiğini söyleyen Sözen'e göre, yarattığı hastalıklardan korunabilmek için yapılarda gürültüye karşı önlem alınması gerekiyor.

Sözen, çok katlı konutlarda, dışarıdan, alttan, üstten ve yan bölümlerden gelen seslerin yalıtımla önlenebileceğine dikkat çekiyor. Ses yalıtımı, istenmeyen sesin konut içine girmesini engellediği gibi başkaları tarafından duyulmasını istemediğimiz seslerin de yayılmasını önlüyor.

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER'in yaptığı çalışmalar da Prof. Sözen'i destekliyor. Yapılan araştırmalara göre, sağlıklı yaşam koşulların sağlanması için kullanım alanlarının iç mekân gürültü düzeylerinin; konutlarda 35-45 desibel, eğitim kurumlarında 35 desibel, sağlık tesislerinde 25-35 desibel, kültür yapılarında 30 desibel, turizm yapılarında 30-35 desibel, faaliyet şekline bağlı olarak ticari yapılarda ise 35-60 desibel arasında olması gerekiyor.

Ses yalıtımının, gürültünün zararlı etkilerinden korunması gereken konutlar, okul, hastane, yurt, otel, iş yeri gibi alanlarda, çevreye yaydıkları gürültünün önlenmesi gereken fabrika, işyeri ve eğlence yerlerinde, kullanım koşulu sese bağlı olan sinema, tiyatro, konser ve konferans salonu, televizyon ve ses kayıt stüdyosu gibi mekânlarda uygulanması artık hem hukuken hem de sağlık açısından şart.