Yabancı, Gayrimenkule 15 Milyar Dolar Getirir



Dünyanın önde gelen gayrimenkul yatırımcılarından Merrill Lynch Global Principal Investments (GPI) ve Krea Gayrimenkul ortaklığıyla kurulan Bosphorus Gayrimenkul Fonu, 3 yıl içinde Türkiye gayrimenkul sektörüne en az 1 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Yabancı sermayenin Türkiye’ye artık daha uzun vadeli bakmaya başladığını söyleyen Merrill Lynch GPI Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Roger Barris, 5 yıl içerisinde Türkiye’ye yabancıların 15 milyar dolarlık gayrimenkul yatırım yapabileceğini kaydetti. Barris ayrıca, Bosphorus Gayrimenkul fonu ile Türkiye’de alışveriş merkezleri, konut ve otel projeleri için düğmeye basacaklarını açıkladı.
Yatırımlar 5 yıl daha sürer
Türkiye’de gayrimenkul alanına yabancıların ilgi gösterdiğini vurgulayan Barris şöyle konuştu: "Yabancı yatırımcılar kendilerine uygun fırsatları hemen önce değerlendirmek istiyor. Türkiye’deki yatırım tutarları hızla artıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren yılda ortalama 3 milyar dolarlık yatırım çekebilirsiniz. Türkiye daha 5 yıl boyunca yabancı yatırımcıların en gözde bölgeleri arasında olacak. Yani 15 milyar dolarlık yatırım çekmek için hiç bir sebep yok. Bu pazara girmeyen yatırımcılar eminim kendilerini uygun bir yer bulamadıkları için bu ülkede değiller."

Başarı için geldik
Roger Barris, Bosphorus Gayrimenkul Fonu’nun 3 yıl içinde Türkiye gayrimenkul sektörüne en az 1 milyar dolarlık yatırımı sağlamayı hedeflediğini vurgulayarak, fonun başarılı olması sonucunda yatırımların artabileceğini kaydetti. "Türkiye pazarına başarılı olmak için girdik" diyen Barrris, "Türkiye’de konut projeleri, alışveriş merkezleri ve karma projeler de çalışmalarımız olacak. Bunun yanında otel projeleri cazip olabilir. Turizm sektörü zaten Türkiye’de rekabeti oldukça gelişmiş bir sektör. Bu alanda çok fazla yatırım yapmayı planlamıyoruz" diye konuştu.

Orta sınıfın gücü
Konutta daha çok orta gelir grubuna hitap eden projeler üreteceklerini bildiren Barris, "Orta sınıfın gücüne inanıyoruz" dedi. İzmir ve Eskişehir gibi bölgelerde de proje üreteceklerini açıklayan, Barris şöyle konuştu: "Biz Türkiye’ye sadece İstanbul için gelmedik. Anadolu ve diğer bölgelerde de önemli bir potansiyel var. Çalışmalarımızı tamamlayıp hangi bölgelerin yatırım için uygun olacağına karar vereceğiz. Türkiye’deki arsa fiyatları gözümüzü korkutmuyor ancak konut projelerinde arsa sahibiyle ortaklığa da gidebiliriz."

Kodal: 3 yılda 1 milyar doları geçmek istiyoruz
KREA İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal, hem mevcut gayrimenkullere hem de proje geliştirme alanında yatırım yapacağını belirttiği fonun, her yıl en az 300-350 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmeyi hedeflediğini ancak 3 yılda bir milyar doların çok daha fazlasına ulaşmak istediklerini söyledi. Kodal, "Bosphorus’un ilk yatırımı olarak 94 milyon dolar karşılığında satın aldığı Eskişehir’deki Neo alışveriş merkezi faaliyete geçmiş durumda. İstanbul’da bir alışveriş merkezi geliştirme projesi için anlaşma imzalandı ve ayrıca 7-8 projenin de görüşmeleri son aşamaya geldi" dedi.