"Yabancı Yatırımcının AVM İştahı Kaçtı"



Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, alışveriş merkezleri ve ticari kiralama ile ilgili kanun hazırlanması gerektiğini söyledi. Belgü, "8. AVM Yatırımları" konferansının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de alışveriş merkezi (AVM) sayısının 365'e ulaştığını, geçen yıl 10 milyon 500 bin metrekare kiralanabilir alanda AVM'lerin 90 milyar lira ciro elde ettiğini belirterek, bu yıl 110 milyar lira ciro beklediklerini kaydetti.

Yeni Şafak'tan Şuayip Alabay'ın haberine göre  Borçlar Kanunu'nun yeniden yapılması gerektiğini ifade eden Belgü, “Burada 8 madde var, bunu incelerseniz kritik şeyler söz konusu. Bunlardan biri yabancı döviz ile kiralanan gayrimenkullerde enflasyon oranlarının yansıtılmaması ile ilgili karar. Alışveriş merkezlerinde veya ticari şeylerde kiralayana kiraladığı yeri istediği zaman terk etme serbestisi veriyor, bunun yanı sıra istediğine devretme yetkisi veriyor. Böyle olduğunda marka karması ve onların konumlandırılması gibi ciddi problem getirecektir. Burada bir problem olduğunun hükümetimiz de biliyor, bu yüzden 8 sene ertelenmişti, bunun tamamen kalkması lazım. Alışveriş merkezleri ve ticari kiralama ile ilgili kanun hazırlanması lazım” diye konuştu.

Türkiye'de alışveriş merkezlerinde yaklaşık 15 milyar dolarlık bir yabancı yatırımcıdan bahsedildiğine dikkati çeken Belgü, şunları kaydetti: “Son 1-2 senedir yabancı yatırımcının iştahı kaçmış vaziyette, bunun sebeplerinden biri de Borçlar Kanunu” ifadelerini kullandı.

"TL'ye geçebilirler"

Yatırımlarını donduran yabancı yatırımcıların olup olmadığına ilişkin soru üzerine Belgü, alışveriş merkezi sektörüne bakıldığında yatırımın büyüdüğünü ancak yabancı yatırımcının çok fazla yer almadığını kaydetti. Belgü, her yerde enflasyon bulunduğunu, kiralanan yere enflasyondaki oranın yansıtılmadığında gayrimenkullerin değer kaybedeceğini vurgulayarak, Türk lirasıyla yatırım imkanı sağlandığı takdirde yatırımcının Türk lirasına geçebileceğini söyledi.

3 sene içinde 40 AVM açılacak

2,5-3 sene içerisinde yaklaşık 40 yeni AVM açılacağını ifade eden Belgü, kiralanabilir alanın 10,5 milyon metrekareden 12,5 milyon metrekareye çıkacağını bildirdi. Belgü, kapanan AVM'lere dikkat çekerek, “Hatalı yatırım yapan oluyor. Yürüyen merdiven de yapsanız, asansör de koysanız müşteri işini 2-3 katta bitirmek istiyor” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu