Yabancı Yatırımcıya Ev Bile Bulan Türkiye ‘Nakit Zengini 100’ü Hedefliyor



Türkiye kriz ortamında yabancı yatırım çekebilmek için strateji değişikliğine gidiyor. Türkiye Yatırım Destek ve Promosyon Ajansı Başkanı Alpaslan Yılmaz bugüne kadar yabancı yatırımcı çekmek için dokuz sektöre ağırlık verdiklerini belirterek “Ancak dünyayı etkisi altına alan kriz nedeniyle bir strateji değişikliğini gittik. Bundan sonra Türkiye’ye yatırım yapmaları için nakit zengini olan şirketlerle ve spekülatif alanlara yatırım yapmayan hedge fonların da aralarında bulunduğu 100 büyük yabancı yatırımcıyı hedef seçtik ve onlarla temas kurduk” diye konuştu.

‘Bir hikâyemiz var’

Yurtdışındaki temsilcilerini bu strateji değişikliği çerçevesinde yeniden yönlendirdiklerini söyleyen Korkmaz şunları söyledi:

“Yani deyim yerindeyse tüfeği diğer omuzumuza aldık. Artık şirketlerin önemli bölümü kendi dertlerinde. Ya konkordatoya doğru gidiyorlar, ya da büyük sıkıntı içindeler. Bunlarla görüşmeye başlasanız, masaya otursanız başlasanız, masaya otursanız boşa vakit geçirmiş olacaksınız. Bu nedenle bugün hedefimiz olarak nakit zengini şirketleri seçtik. Bugün Amerika’da veya Avrupa’da yakın geçmişte önemli miktarda nakit biriktirmiş şirketler var. Bunların borcu yok. Krizden çıkışta fırsatlardan ilk yararlananlar olmak istiyorlar, yatırım yapma hevesleri mevcut. Bir geçmişi ve anlatacak hikâyesi bulunan Türkiye gibi bir ülke yatırımcıları kolaylıkla çekebilir. Bunu sağlamak için çalışıyoruz.”

Ajans olarak yerli ve yabancı tüm yatırımcılara destek olduklarını anlatan Korkmaz işi yabancı şirketin CEO’suna ev bulmaya kadar götürdüklerini söylüyor. Korkmaz’ın İstanbul’da kiralık ev bulmasına yardımcı oldukları kişi ise Doğu Avrupa, Kafkaslar, Ortadoğu ve Afrika’yı kapsayan bölgenin operasyonel yönetim merkezini İstanbul’a taşıyan General Electric Healthcare’in CEO’su Richard di Benedetto. Korkmaz, 200’e yakını Türk olan 240 üst düzey yöneticinin çalıştığı şirketin, ajans olarak tüm sorunları çözdüklerini belirterek şunları söyledi:

“Tabii ki kendisine GE’nin İstanbul’daki birimleri de yardımcı oldu. Ama biz de ev sorunun çözümüne kadar katkıda bulunduk.  Asistanlarım evlerini buluyorlar, tüm sorunlarını çözüyoruz. Bu ne imkân açtı bana? Şahsi bir ilişki kurdum, 80 ülkenin stratejik kararlarını alan grubun CEO’suyla. Şimdi, bir, benim uluslararası sunumlarıma benimle beraber geliyor ve Türkiye’yi benim adıma anlatıyor Richard Di Benedetto. İtalyan kökenli bir Fransız. Hatta Türkiye’ye bir yatırımcı geldiği zaman  davet ediyoruz, gel anlat ajans olarak size ne gibi yardım ve destekte bulunduğumuzu diyoruz. Biz anlatırız ama bunu bir dünya CEO’sunun anlatması bizim için çok önemli.”

‘Çöp yatırım istemiyoruz’

Korkmaz, Yatırım Destek ve Tanıtma Ajansı olarak, dünyada kesinlikle ‘Sıkıntıda olan şirketleri ucuza kapın’  propagandası yapmadıklarını belirtiyor. Dünyanın kirli, eskimiş teknolojiye sahip yatırımlarının peşinde koşmadıklarını da belirten Korkmaz şunları kaydediyor:

“İstihdam yaratan, teknoloji geliştiren ve çevre dostu yatırımların peşindeyiz. Bir, biz illa yatırım peşinde değiliz. İkincisi Türkiye ucuz bir ülke değil. Hiçbir yerde bunu böyle söylemeyiz. Türkiye rekabetçi olmaya aday bir ülke. Şu anda rekabetçiyiz ve daha da rekabetçi olmamız lazım. Üç, Avrupa’nın çöplük yatırımlarını kesinlikle istemiyorum açıkçası. Katma değeri yüksek olacak, bizim toplumumuza katkısı olacak. Türkiye’yi hiçbir yerde ucuza, ‘valla gel, valla iyiyiz’ anlatma yaklaşımında değiliz. Türkiye çok büyük ve ucuza gidecek bir ülke değil.

Türkiye sağlam bir ülke, biz bunu böyle anlatıyoruz dünyada. Çöplük yatırımları kesinlikle istemiyoruz.Ucuza kapın şirketleri demiyoruz ama bugünün de bir fırsat olduğunun altıda çiziyoruz. Niye? Çünkü küresel kriz iki üç sene sürer ama bundan çıkışta kim ön planda çıkacak, kim yarışının önünde çıkacak, şu anda pozisyon alanlar önde çıkacak. Birkaç hafta önce Almanya’nın en büyük şirketlerinin yönetim kuruluna davet edildim. Türkiye’nin yatırım ortamını anlatmak için. Yönetim Kurulu başkanı bana şunu söyledi: Batı Avrupa’dan ümidi kestik. Bizim tek istikametimiz artık doğu. Doğu Avrupa, Rusya, Orta Asya ve Körfez. Ve bunun merkezinde siz varsınız diyor. Bu benim için önemli bir ifade. Türkiye’yi böyle konumlamak lazım. Türkiye hem Doğu Avrupa’ya hitap ediyor, hem Asya’ya Rus pazarına. Batı Rus pazarı çok büyük darbe aldığı için de kendilerini orada konumlandırmayı çok zor görüyorlar şimdi. Aynı zamanda Körfez’e de ilgi duyuyorlar. Çünkü para var. Ve bütün bu coğrafyanın merkezini Türkiye oluşturuyor şu anda.”

İki haftaya açıklıyor

Korkmaz boru hattında birçok proje bulunduğunu belirterek, “Bunlardan çok önemli birini sonuçlandırmak için sayın Cumhurbaşkanımızın Suudi Arabistan ziyaretine katılamadım. İki hafta sonra, gerçekleşen bu çok önemli projeyi açıklayacağım” dedi.

‘Teknik lise müfredatını birlikte belirleyebiliriz’

Korkmaz, yabancı yatırım çekmek için Türkiye ile Doğu Avrupa ülkeleri arasında amansız bir rekabet yaşandığını belirtirken insan kaynaklarının da öneminin altını çiziyor. İnsan kaynakları alanında Türkiye’nin avantajları olduğunu belirten Korkmaz şunları söyledi:

“İnsan kaynakları dediğimiz zaman çok önemli birkaç parantez açmak istiyorum. Özellikle büyük ve teknik yatırımlarda biz şu anda Milli Eğitim Bakanlığı ile oluşturduğumuz ortak çalışmada, yabancı yatırımcıya rahatlıkla şunu ifade edebiliyoruz. Geldiğiniz ve yatırım yapacağınız bölgede teknik liseleri hemen beraber tespit edebiliriz. Teknik liselerde teknik müfredatı sizinle beraber oluşturabiliriz. Bu enteresan bir olay. Çünkü Doğu Avrupa’ya baktığımız zaman, Doğu Avrupa bir nakdi destek veriyor. Diyor ki, şu kadar istihdam yaparsan bize, kişibaşı şu kadar nakit desteği veririm. Bunu da eğitime kullan. Biz buna ters açıdan yaklaşıyoruz. Ama neticede daha kuvvetli bir mesaj veriyoruz. MEB ile beraber seni beraber oturtabiliriz. Birkaç teknik lise tespit edebiliriz. Ve orada laboratuvarları bile beraber gözden geçirebiliriz. Orada eksik neyse üretiminiz doğrultusunda müfredatı beraber düzenleyebiliriz ve bunu da hemen yapabiliriz. Bu, çok etkili oluyor yabancı yatırımcı üzerinde gözden geçirebilirz. Bu eğitimi hemen de bitirebiliriz. Yatırımcıyı ben doğrudan bakana da gönderebiliyorum. Uzman insanlarla görüştürüyorum, bu çok etkiliyor.”