Yabancıdan Yabancıya Ev, Turizme Zarar Verir

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, sadece Antalya'da yabancılara ait 5 bin ev bulunduğunu bildirdi. Yabancıların evlerini turistik amaçla kiraladıklarını belirten Ulusoy, 'Bu konutları kiralıyorlar ve buralarda kalanlar 60 bin gece konaklama yapıyor. Bu turizmimiz için kayıp. Üstelik buraları tutanlar Türkiye'ye bir gelir bırakmıyor. Yiyeceklerine kadar yanlarında getiriyorlar' dedi.

Ulusoy, yabancılarin kiraya verdikleri evlerin turizm sektöründe yaklaşık 600 bin euro kayba yol açtığını söyledi. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, yabancıların turistik amaçlı bu kiralama faaliyetlerinin kayıtdışı olduğunu dile getirdi. Bu konuda Maliye'ye girişimde bulunacaklarını belirten Başaran Ulusoy, 'Hem vergisiz kazanç elde ediliyor hem de otellere gidecek müşteriler burada kalarak, tek kuruş harcama yapmadan ülkesine dönüyor' diye konuştu.

Henüz tehdit değil
Alanya Turizm İşletmecileri Derneği (ALTİD) Başkanı Müfit Kaptanoğlu, yabancıların kiraya verdikleri konutlarının Türk turizmini olumsuz etkileyecek bir boyutta olmadığını savundu. Kimi ülkelerde hazırlanan özel düzenlemelerle yabancıya mülk satışının turizmi destekleyen bir unsur haline getirildiğini belirten Müfit Kaptanoğlu, 'Yabancıların satın aldıkları konutları kiraya vermesiyle ortaya çıkabilecek kayıp 1 milyon euro civarında olabilir. Yabancıların konut satın almaları turizmin bir yan destekleyici unsuru olabilir. Bunu başaran ülkeler var. Bunu sağlayabilmek gerekir' dedi. Türkiye'de 2005 yılı turizm gelirinin 14 milyar 700 milyon Euro olduğunu hatırlatan Müfit Kaptanoğlu, 1 milyon euroluk bir kaybın 'tehdit' oluşturmadığını söyledi.

Turistik Otelciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, yabancıların evlerini turistik amaçla kiralamalarının apart otel odası şeklinde olabileceğini söyleyerek, bunun çok yoğun olduğunu sanmadığını söyledi. Bayındır, bu tür kullanımların kayıt altına alınması gerektiğini dile getirdi.