Yabancılar Didim’den Kaçıyor



Türkiye’de gayrimenkul alırken dolandırılan yabancıların sayısının artması, Ege ve Akdeniz kıyılarında inşaat ve emlak sektörünü bitme noktasına getirdi. Dolandırılan yabancılarla ilgili Avrupa basınında çıkan haberler, yatırımcıların başka ülkelere yönelmesine neden oldu.

Aydın’ın Didim ilçesinde, yaklaşık 10 bin İngiliz konut satın aldı. Ancak 300’ü tapularını alamadıkları için mahkemeye başvurdu. Didim Emlakçılar Derneği Başkan Yardımcısı Sevim Külekçi, Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Alanya ve Antalya’da 1000’in üzerinde dava açıldığını söyledi. Yabancılara gayrimenkul satışının yasa gereği Genelkurmay Başkanlığı’nca onaylanması gerektiğini belirten Külekçi, “Bu 3-6 ay sürüyor. Bazı emlakçılar başvuru bile yapmıyor. 3 yıldır tapusunu alamayan yabancı var. Kötü niyetli bazı emlakçı veya müteahhitler, sattığı evi tapuyu devretmediği için bir başkasına da satabiliyor” diye konuştu.

Ülkeye zarar veriyor

Yabancılara gayrimenkul satışlarının bir günde bitirilebilmesi, satış yapılamayacak askeri alanlar ve güvenlik bölgelerinin kadastro müdürlüklerine bildirilmesi için 2 yıl önce bir çalışma başlatıldığını da anımsatan Külekçi, “İşlemler kadastro müdürlüklerinde yapılsın. Aksi takdirde daha çok dolandırıcılık olayı olacak” dedi.

İngiliz ve İrlandalı emlak mağdurlarının kurduğu Adaleti Arayanlar Derneği, sorunu Avrupa Parlamentosu’na taşıdı. Yaklaşık 150 üyeli derneğin temsilcileri parlamenterlerle görüşmek için Brüksel’e gitti. İrlandalı parlamenter Jim Allister, Adalet Bakanlığı’na bir mektup göndererek,  şikâyetlerin dikkate alınmasını istedi.

Didim’deki evini kaybeden Evans çifti de AİHM’ye başvuruda bulunmak için harekete geçti. Evans çifti, Facebook’ta “Türkiye’deki Tapu Skandallarını Durdurun” adıyla bir grup oluşturdu. Grupta imza kampanyası da başlatıldı. Geraint Evans, “Yasal yolla ev alan pek çok insan evlerine ipotek konulduğunu ve haczedilerek başkalarına satıldığını öğrendi. Müteahhitlerden de paramızı alamıyoruz” dedi.

‘Dolandırıldım’ broşürü

Didim’de ev alırken dolandırılan Margaret MacDonald, geçen hafta üzerinde “Ben Türkiye’de ev alırken dolandırıldım, kimseye burada yatırımı önermiyorum” yazan bir broşür dağıttı. Belfast Telegraph, İrlandalı kadının mağduriyetini 28 Ağustos’ta haberleştirdi.