Yabancılar Emlakta 'Alışverişe' Geliyor



2007 yılı yabancı gayrimenkul fonları ile alışveriş merkezleri arasındaki pazarlıkların sonuçlanacağı bir dönem olacak. İyi kira geliri getiren çarşıların yıldızı parlayacak.

Hollandalı gayrimenkul grubu Corio'nun 2005 yılında Akmerkez'in yüzde 47'lik hissesini almasıyla Türkiye'de yatırım kapısını aralayan yabancı fonlar, Türkiye'de başta alışveriş merkezleri olmak üzere 'gelir getiren gayrimenkul' peşine düştü. Geçtiğimiz yıl İstanbul'da düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nde de ilgilerini açıkça ortaya koyan şirketler, 2007'den itibaren yeni satın almalarla gündeme gelecek.

Özellikle İstanbul'daki alışveriş merkezlerini büyüteç altına alan yabancı fonların en büyük sıkıntısı aradıkları standartlarda alışveriş merkezi bulmakta zorlanmak. Alışveriş merkezlerine kiralama ve yönetim danışmanlığı hizmeti veren Alkaş Danışmanlık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, kurumsal yabancı yatırımcıların alışveriş merkezlerine yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Bu yıl Kasım ayında Cannes'da düzenlenecek dünyanın en büyük gayrimenkul fuarının Türkiye temsilcisi olduklarını anlatan Alkaş, "Bu yıl Türkiye özel standı kurulacak" dedi. Alkaş, şöyle devam etti:

"Bu fuar, alışveriş merkezlerini uluslararası pazara sunmayı amaçlıyor. Alışveriş merkezleri mağaza karmasını kadar doğru yaparsa o kadar değerlenir. İşletmecilerin buna çok dikkat etmesi gerek. Türkiye'den katılan bütün firmalar aynı bölümde yer alarak sinerji yaratacak, Türk gelenekleri ve kültürü çeşitli ikram ve hediyelerle tanıtılacak. Torunlar Şirketler Grubu, IMS Proje Yönetim, Öncüoğlu Mimarlık, Volga Reneissance, Migros katılımcı gruplar. Ziyaretçi olarak da Koton, Adil Işık, Atasay, Olivium Outlet Center ve İstinye Park var."

Batıda daha önce başladı
ABD ve özellikle Avrupa'da kurumsal yatırımcıların gayrimenkule 4-5 yıldır çok büyük ilgisi var. Türkiye'de ise bir-bir buçuk yıldır böyle bir gelişme gözleniyor. senedir gözlüyoruz. Fonların ilgisinin artma nedeni enflasyonun düşüp faizlerin gerilemesiyle Türkiye'ye yatırımın cazip hale gelmesi. İki çeşit fon var. Birinci grup fon bitmiş yani kira getiri olan gayrimenkullere yöneliyor. Bunlar Türkiye'deki alışveriş merkezleri, oteller, ofisler ve sanayi tesisleri ile ilgileniyor. Ama mutlaka getirisinin yani yıllık kira gelirinin garanti olması gerekiyor. Sözgelimi Carrefour'un gayrimenkulleri 2.5 yıl önce Aerium adlı İngiliz yatırım fonuna satıldı. Avrupa'da her yıl yaklaşık 200 milyar dolarlık alınıp satılan kurumsal bir gayrimenkul piyasasının varlığından sözediliyor. Türkiye'de ise yıllık 10-15 milyar dolarlık bir işlem beklentisi var.

10 yatırımcı kapıda
- Rodamco
- Redevco
- Forum Invest
- Pradera
- DIFA
- Cirius
- Deutsche Bank
- CGI
- Meryll Lynch
- Corio