Yabancılar Yaşamak için Eski İstanbul’u Seçiyor



İstanbul’da yaşayan 50 bin yabancı, konut alım ve kiralamada ağırlıklı olarak Galata başta olmak üzere Balat, Gümüşsuyu, Cihangir ve Beyoğlu gibi tarihi bölgeleri tercih ediyor. Ayrıca son dönemde talep Anadolu Yakası’nda Salacak ve Fenerbahçe, Rumeli Yakası’nda ise Ulus, Levent ve Maslak üçgeninde de yoğunlaşmaya başladı. Sakin yaşamı seçenler ise Zekeriyaköy, Kemerburgaz ve Bahçeşehir’deki güvenliğe ağırlık veren siteleri seçiyor.

Gayrimenkul sektöründe yaşanan son gelişmelerle birlikte Türkiye’de konut yatırımına yönelen yabancılar, İstanbul’da tarihi yarımadayı mesken tuttu. 50 bin yabancıya ev sahipliği yapan İstanbul’da, bunların gerek satış, gerekse kiralalık konut arayışlarında Galata başta olmak üzere Balat, Gümüşsuyu, Cihangir ve Beyoğlu ön plana çıkıyor. Ayrıca talep, Anadolu Yakası’nda Salacak ve Fenerbahçe, Rumeli Yakası’nda ise Ulus, Levent ve Maslak üçgeninde yoğunlaşıyor. Sakin yaşam alışkanlığını İstanbul’da da sürdürmek isteyenler de Zekeriyaköy ve Kemerburgaz’da güvenliğe ağırlık verilen siteleri tercih ediyor.

Tercihte Yaş Faktörü
Ortayaş üzeri Avrupalı’lar özellikle tarihi dokusundan dolayı Galata ve Balat çevresini ağırlıklı olarak tercih ederken, gençlerin konut satın alma ya da kiralamadaki tercihi merkeze ve eğlence yerlerine yakın olan Cihangir, Gümüşsuyu gibi Beyoğlu ve Taksim’de yoğunlaşıyor. Tercihte, çocukların okul faktörnü de ön plana çıkıyor. Fransız, İtalyan, Amerikan kolejlerinin yanı sıra Rum, Ermeni ve Musevi okullarının çevreleri ile konsoloslukların bulunduğu semtler de tercihte etkili oluyor. Çocuğu oyun çağında olan aileler ise güvenlik unsurunu ön planda tutarak, Etiler, Fenerbahçe, Levent, Maslak, Ulus gibi bölgelerin yanı sıra Zekeriyaköy ve Kemerburgaz, Bahçeşehir gibi müstakil ev konseptinin yaygın olduğu siteleri seçiyor. Yabancı firmaların üretim tesislerini hızla taşıdığı Kurtköy’de ön plana çıkan semtler arasında bulunuyor.

Fiyatlar Etkileniyor

Yatırım yapan yabancılar arasında İngiliz, Yunan, Fransız ve Yeni Zellanda’lıların ön plana çıktığı Beyoğlu’nda özellikle az katlı eski Rum apartmanları tercih ediliyor. Metrekare fiyatlarının 3 bin dolardan başladığı bu bölgede, kiralar ise 1000 dolar ile 2500 dolar seviyesinde oluyor. Bölgede yer alan Fransız Sokağı ve çevresi yabancılar açısından önemli rol oynuyor.

Cihangir’de ise 100 metrekarelik dairelerin kirası 1000 dolardan başlayıp 3 bin dolara kadar çıkıyor. Satılık konut fiyatları ise 200 bin dolar ile 350 bin dolar arasında değişiyor. Fiyatta en büyük etkeni Boğaz manzarası oluşturuyor. Cihangir’de yabancı nüfus içinde Avrupa ve Amerikalılar öne çıkıyor.

İş merkezlerine yakınlığı ve merkezi konumuyla Maslak da yabancıların yoğun ilgisiyle karşı karşıya kalıyor. Bölgede ortalama konut satış fiyatları metrekareye 3 bin dolar ile 3 bin 500 dolar arasında değişiyor. Maslak’ta yaşamayı tercih eden yabancılar arasında Amerikalılar ve Uzakdoğu ülke vatandaşları ilk sıraları alıyor.

Eski İstanbul evlerinin ağırlıkta olduğu, binaların, yüksek tavanlı olması ve nostaljik unsurları bünyesinde barındırması, yabancı yatırımcıdan büyük ilgi görüyor. Fenerbahçe ve Pera Bölgesi yabancıların en fazla ilgi gösterdiği bölgeyi oluşturuyor. Bu bölgede gayrimenkullerin metrekare fiyatı 2 bin dolardan başlıyor.

Galata gibi tarihi dokunun korunduğu bölgeler yabancıların tercihinde ilk sırayı alıyor. Kuledibi ve çevresindeki manzaralı 100-150 metrekarelik eski binaların fiyatı da 300 bin dolardan başlayıp 450 bin dolara kadar çıkıyor. 3 ile 5 kat arasında değişen 180 metrekare ile 400 metrekare büyüklüğündeki restorasyona ihtiyacı alan eski binalarda ise fiyat, 500 bin dolardan başlayıp, 1 milyon dolara kadar çıkıyor. Emlakçılar bölgenin son yıllarda özellikle yabancı uyruklu öğretim üyelerinin ilgisini çektiğini belirtiyor.

Talep, restorasyona ihtiyaç duyanlarda

İstanbul’da yaşayan yabancıların satın alma konusunda tercih yaparken özellikle tadilat görmemiş evleri seçtiklerini söyleyen Century 21 Türkiye Kanal ve Operasyon Müdürü Barış Birol "İstanbul’da yaşayan yabancılar güneyde yaşayanlara göre hem ekonomik hem de sosyal olarak çok daha iyi pozisyondalar. Hemen hemen hepsinin iyi bir işi var. Daha çok konsolosluklarda yabancı dilde eğitim veren okullarda ya da çok uluslu şirketlerde çalışıyor. Bu bölgelerin manzarası, tarihi dokusu, şehir merkezinde olması, işyerlerine yakın oluşu oturacakları konut tercihlerini belirlemekte önemli rol oynuyor. İstanbul’da yatırım için ev alan yabancılar ise çoğunlukta" dedi.

Yabancı faktörü fiyatı etkiliyor


Yabancıların bölge tercihinin konut kira ve satış fiyatlarının yukarı taşınmasında önemli bir etki oluşturduğunu söyleyen emlakçılar, "Bunda da bölgelerde konut arzının talebi karşılayacak kadar çok olmaması önemli rol oynuyor. Yabancılardan gelen bu yoğun talebin bölgesine göre fiyatta yüzde 10 ile yüzde 25 arasında artış sağlanıyor" dedi.

Türkiye’de fiyat kelepir kalıyor

157 bin yabancının yaşadığı Türkiye’den gayrimenkul alanlar arasında Almanlar’ın 13 bin 982 mülkle ilk sırayı aldığını söyleyen Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, "Almanya’yı 12 bin 217 konutla Yunanlılar, 10 bin 406 konutla da İngilizler izliyor. Bunda da konut fiyat ve prim potansiyeli etkili oluyor. Almanya’da 430 bin Euro’ya satılan 120 metrekarelik ev, Fransa’da 300 bin Euro, İspanya ve İngiltere’de ise 575 bin Euro’dan alınabiliyor. Türkiye’de ise bu fiyat 100 bin Euro seviyesinde kalıyor" dedi.

Rezidansların yüzde 15’i yabancılara

Yabancıların özellikle de sadece İstanbul’da yaşamayan ve sık seyahat eden iş adamlarının rezidans projelerine büyük ilgi gösteriyor. Son dönemlerde özellikle şehir merkezlerinde gerçkeleştirilen rezidans projelerinde yabancıların satın alımlardaki payı yüzde 15’e ulaşıyor. Bu şehir dışındaki rezidans projelerinde yüzde 5’lere kadar düşüyor. Yabancıların talebi artık hem işyerine yakın olup, hem de her türlü hizmeti alabilecekleri yaşam alanlarına kayıyor.