Yabancılara Göre Türkiye'de Emlak Piyasasında Durum Umut Verici

Urban Land Institute’un Amerikan Pricewaterhouse Coopers şirketi için yaptırdığı, Avrupa Gayrimenkul Piyasasındaki eğilimleri ortaya koyan araştırmaya göre 2005 yılında söz konusu sektörde en büyük gelişme İstanbul’da bekleniyor. Rapora göre, AB’nin Türkiye’yle görüşmeleri başlatma kararıyla yaktığı yeşil ışık bu umudun temel nedenini oluşturuyor. Raporda özetle şu değerlendirmeler yapılıyor:

“2001 krizinden sonraki birkaç kötü yılın ardından Türkiye hızlı büyüme ve enflasyonda, iyimserlerin bile tahmin edemeyeceği şiddetli bir düşüş yaşadı. Enflasyon tek haneli rakamlara ulaştı. Emlak piyasası henüz
A Derecesi ölçütlerine göre gerektiği ölçüde yatırımı kucaklayacak düzeyde gelişmedi.
Ne var ki, pek çok kişi emlak sektörünün gelişmesi açısından uygun fırsatların ortaya çıktığı görüşünde. Büro sektörü 2004’ün üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre
yüzde 16 azalarak yüzde 10.5 boşluğa ulaştı. Ülkeye gelmekte olan çok büyük uluslararası firmaların kullanabileceği geniş büro katlarının sayılarının azlığı nedeniyle bu tür binaların kiraları arttı. Araştırmaya katılanlar ticari merkez olan şehrin Avrupa yakasında ana varlıkların gelişmesi yönünde fırsatların çıkacağı görüşündeler.

Yine araştırmaya katılanlar, büyüyen ekonominin baskı altına alınmış yüksek standartlı konut talebini açığa çıkarmasıyla konut sektöründe de gelişme yaşanacağı konusunda umutlular. Bunun üstünde ise modern sanayi mekânı açığı yer alıyor.
Perakende satış sektörü iyi gelişme gösteren bir alan. Bu pazarın şu anda bazılarına göre dengeye oturması gerekiyor; diğerleri ise giderek artan sayıda yabancı perakendecinin pazara girmek istemesi nedeniyle tersine, daha fazla modern alışveriş merkezine ve yüksek kalitede cadde mağazasına gereksinim var. Ama bunların hepsinin üstünde, Türkiye ekonomisinin en hızlı gelişen sektörlerinden biri olan turizm yer alıyor. Dolayısıyla hâlâ yüksek kalitede otellerin yapılması gerekiyor.

Türkiye’de bütün sektörlerde yapılacak yatırımların karşılığını alma potansiyeli mevcut. Ancak iyi bir yerli ortak bulmak çok önemli. Planlama süreci çetin, arazi edinmek, izinlerin alınması çok zor ve imar hukukunda yer almadığından bir alışveriş merkezi ile ilgili işlem yaparken yaşanan bürokratik başağrıları özellikle vahim. Ancak bunu şimdiye kadar başarabilenler oldu ve yasada İstanbul’u gayrimenkul piyasasına dost hale getirecek değişikliklerin çok uzak olmayan bir gelecekte gerçekleşeceğine ilişkin belirtiler var.”

Yapılan araştırmaya katılan 250’yi aşkın profesyonele göre İstanbul, yatırımın
geri dönüşü, kira artışı, sermaye büyümesi
ve gelişme başlıkları altında yapılan değerlendirmelerde birinci sırada yer alıyor.
İstanbul’u Moskova, Milano, Lyon, Paris ve Roma izliyor.