Yabancılara Taşınmaz Satışında Kritik İptal



Anayasa Mahkemesi, yabancılara taşınmaz satışına ilişkin esasları düzenleyen Tapu Kanunu'nun kritik iki düzenlemesini iptal etti. Yüksek Mahkeme, yüzölçümü 2.5 hektardan fazla olan arazilerin yabancılara satışında kararlaştırma ve yabancıların il bazında hangi oranda taşınmaz edinebileceklerini belirleme yetkilerini Bakanlar Kurulu'na veren düzenlemelerin iptalini kararlaştırdı. Buna göre, yeni bir yasal düzenleme yapılmadığı takdirde, yabancılar yüzölçümü 2.5 hektardan (25 bin metrekare) büyük taşınmazlar edinemeyecek.

Kısmi iptal
Anayasa Mahkemesi, yabancıların "karşılıklılık" koşuluna uyulması şartıyla taşınmaz edinebileceklerine ilişkin Tapu Kanunu'nun 35. maddesinde yapılan değişikliği 2005'te iptal etmişti. İptal edilen düzenlemenin yerine hükümet tarafından çıkarılan yasanın iptali istemiyle CHP'nin açtığı dava sonuçlandı. Yüksek Mahkeme, yasanın kısmi olarak iptaline karar verdi.

Yeni yasal düzenleme gerekecek
Yüksek Mahkeme, yabancıların yüzölçümü 2.5 hektara kadar olan taşınmazları yasadaki koşullar çerçevesinde edinmesinde Anayasa'ya aykırılık bulmadı. Mahkeme, 2.5 hektardan 30 hektara kadar olan alanların ancak Bakanlar Kurulu kararıyla satılabileceğine ilişkin yasa hükmünü ise iptal etti.
Karara göre, yabancılar yeni bir yasal düzenleme ile hangi koşullarda 30 hektara kadar taşınmaz edineceklerinin gösterilmemesi halinde, 2.5 hektardan fazla taşınmaz edinemeyecek.