Yabancıların Çalışma İzinlerinde Bürokratik İşlemler Kısalacak



Yabancıların çalışma izinleriyle ilgili bürokratik süreç kısaltılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancıların çalışma izinleriyle ilgili tüm mevzuatı ve bürokrasiyi gözden geçirmeye başladı. Yabancıların çalışma izinleriyle ilgili bir dosyanın 10 günde ilgili makama geldiğini gören bakanlık, bu süreyi yarım güne kadar çekti. Arşivdeki 2 bin 500 dosyanın da eritilmesinden sonra, 1 Eylül itibariyle yeni hızlı sistem "tam anlamıyla" devreye girecek.  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancıların çalışma izinlerinde yeni bir yol haritasını yaşama geçirmeye hazırlanıyor. Bakanlık, yabancıların çalışma izinleriyle ilgili tüm mevzuatı ve bürokrasiyi gözden geçirmeye başladı. Bakanlık yetkilileri, yabancıların çalışma izinlerinin sadece bakanlıkla bitmediğini, Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) kadar birçok kurumun söz konusu süreçlere dahil olabileceğini söylüyor. Bu nedenle ilk aşamada sadece Çalışma Bakanlığı bünyesindeki bürokrasi değerlendiriliyor.

Yapılan ilk değerlendirmede, Çalışma Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü'nde yabancı çalışanlarla ilgili bir belgenin verilmesinden sonra ilgili birime iletilmesinin 10 günü bulduğu tespit edildi. Bakanlık içinde yapılan bir düzenlemeyle söz konusu süre yarım güne çekildi. Ayrıca başvuru sürecinde eksik belge olması durumunda 15 gün içinde geri bildirim yapılıyordu, söz konusu süre de çok daha kısaltılmış durumda. Yeni kısaltılmış süreler 1 Eylül itibariyle devreye tam anlamıyla girecek.

2003-2009 yılları arasında Çalışma Genel Müdürlüğü'nden 54 bin kişiye yabancı çalışması kapsamında izin verildi. Süre uzatımları çıkarıldığında bu rakam 30 bin kişiye geriliyor. Ancak bürokraside yavaşlık nedeniyle, bakanlığın elinde 2 bin dosya cevaplanmak için bekliyordu. Bu dosya stokunun da yapılan çalışmalarla büyük ölçüde giderildiği belirtiliyor. 1 Eylül'den sonra ise, yabancı çalışanlarla ilgili dosyaların en kısa sürede tamamlanması birincil öncelik olacak.