Yabancıların Gözü Yeni Yasada

Türkiye'de mülk edinme olanağı ortadan kalkan yabancılar, yeni yasayı bekliyor. Bakanlar Kurulu'nda imzada bulunan tasarı, yabancıların edinebileceği taşınmaz büyüklüğünü 10 bin metrekareyle sınırlandırıyor.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye'de mülk edinme imkanı ortadan kalkan yabancılar, yeni yasayı bekliyor. Anayasa Mahkemesi'nin 14 Mart'ta Tapu Kanunu'nun yabancılara mülk satışının önündeki engelleri kaldıran hükmünü iptal etmesinin ardından hazırlanan kanun taslağı, Bakanlar Kurulu'nda imzada bulunuyor.

Tasarıya göre, yabana uyruklu gerçek kişiler, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde bu amaçlarla ayrılan taşınmazları edinebilecek. Sınırlı aynı hak tesis edilmesinde de aynı koşullar aranacak. Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazların ve sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümü, 10 bin metrekareyi geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, bu miktarı 3 katına kadar artırabilecek. Yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri ise karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyma koşulunun yanı sıra, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının uygun görüşü alınarak, Türkiye'de en fazla 50 bin metrekare yüzölçümlü taşınmaz sahibi olabilecek.

Unakıtan: TBMM'den geçen ilk yasa olacak
Tasarı için imzası beklenen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İstanbul Sanayi Odası'nda yaptığı konuşmada, "TBMM tatili sona erip açılınca ilk geçecek kanun bu olacak" dedi. Unakıtan'ın, yeni düzenleme ile yabancı fonların Türkiye'den taşınmaz almasını engellediği yönündeki iddialar konusunda araştırma istediği belirtiliyor.

En çok Antalya'da mülk alıyorlar
Yabancılara mülk satışını kolaylaştıran yasadan önce 69 yılda Türkiye'de 37 bin 342 adet taşınmaz satın alan yabancılar, yeni yasanın ardından ise 2 yılda 15 bin 842 adet mülke sahip oldu.

Yabancıların en çok rağbet ettikleri illerin başında Antalya geliyor. Antalya'da bugüne kadar 44 ülkeden 13 bin 249 yabancı, 10 bin 79 gayrimenkul aldı. Bölgede toplam 3 milyon 159 bin 269 metrekare arazi-arsa, bina meskenli arsa ve daire alanı, yabancıların mülkiyetine geçerken, bunların 1 milyon 491 bin 445 metrekaresine Almanlar sahip oldu.

2001'de 455,2002'de 783, 2003'te 1.066 yabancının mülk satın aldığı Antalya'da, geçen yıl sayı 1.802 olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk 6 ayında ise 700 yabancıya satış gerçekleşirken, bunların 450'si Alanya'yı tercih etti. Yabancılar, bölgede en çok Alanya, Manavgat ile Antalya ve Kaş'tan mülk edindi. Gayrimenkullerin yarısının mülkiyetine ise Almanlar sahip oldu.