Yabancıların Konut Almadaki Tercih Nedeni Önceden Gelenler



İstanbul'da geçen yılın 11 ayında 23 bin 169 konut satıldı. İstanbul'da binden fazla konut satılan dört ilçe sırasıyla; Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir ve Avcılar oldu.

DHA’da yer alan habere göre; 11 ayda bin 104 konutun satıldığı Avcılar'da özellikle yabancılara yönelik emlak ve danışmanlık hizmeti veren şirketlerden birisinin sahibi olan Beşir Zengin, bu tercihte son 10 yılda gelen yabancılar ve döviz kurundaki hareketlerin etkili olduğunu söyledi.

Zengin, bir tarafında deniz, diğer tarafında göl bulunan, ulaşım bakımından avantajlı Avcılar'ın tercih edilen ilçelerin başında geldiğini vurgulayarak şöyle dedi:

"İlk konut satışını 2012 yılında Avcılar'da yaptığımızda bir tane bile yabancı yoktu. Şimdi istatistiklere göre Avcılar'da yaklaşık 50 bin yabancı ikamet ediyor. Bunların çoğu da mülk almış durumda. Bu bölgedeki konutlar diğer semtlere göre daha ucuz. Yurt dışına gittiğimizde bazı ülkelerde örneğin Almanya'nın bazı kesimlerinde adeta 'İkinci bir Türkiye'yi görmüş oluyorsunuz. Her gelen yabancı diğerini getiriyor. Bu duruma yabancı sayısını artırıyor. Türkiye'deki yasalara göre Kore, Suriye ve Ermenistan vatandaşları hariç tüm ülke vatandaşları mülkiyet alabiliyor. Burada konut alan yabancılar arasında ilk sırada Irak, İran ve sanırım üçüncü sırada Çin var. İstanbul; Türkiye'nin buluşma noktası. Müslüman ülke. Dövizdeki hareketler de konut sahibi olmalarını sağlıyor. 50 bin dolara alamayacağı evi şimdi 40 bin dolara alabiliyorlar."

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yabancılara yönelik emlak işlemlerini yapan Iraklı Abdullah Al Zarika ise müşterilerin çoğunun Iraklı olduğunu ancak, başta İranlılar olmak üzere çeşitli Ortadoğu ülkelerinden de gelenler bulunduğunu söyledi.

Al Zarika, "Avcılar'a 10 yıl önce Irak'tan ilk gelenler buraya yerleşti. Ardından onların akrabaları buraya geldi. Esenyurt'un tercih edilme nedeni fiyatların daha uygun olması. Beylikdüzü yeni bir ilçe ve güzel bir yer olduğu için tercih ediliyor." dedi.

Avcılar'da 10 yıldan bu yana yaşan yaşayan Ömer Al Nahir de "Avcılar'ı güzel ve sakin olduğu için tercih etmiştim. Burada her şey var." diye konuştu.