Yabancının Gayrimenkul Alımı Yüzde 100 Arttı

Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği (LİDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Cansel Yazıcı, 2007'nin ilk yarısında Türkiye'de yabancıların ticari taşınmaz alımının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'e yakın artış gösterdiğini kaydederek piyasalarda yaşanan son dalgalanmanın ardından ticari gayrimenkulde biraz durulma beklediğini bildirdi. Yazıcı, “Korkarım ki bu durgunluk en az 3-4 ay devam edecek, öyle görünüyor. Umarım yanılırım” dedi.

Dalgalanmanın ardından yabancı müşterilerde likidite tedirginliği gördüklerini ifade eden Yazıcı, gayrimenkul fiyatlarında da büyük bir yükselme beklemediğini, durağanlık oluşacağını söyledi. Yazıcı, Türkiye'de yabancıların ticari taşınmaz alımında artış olduğunu, yabancıların ticari taşınmaz alımının geçen yılın ilk yarısına göre bu yılın ilk 6 ayında yüzde 100'e yakın artış gösterdiğini kaydederek konutun yazlık alanında yabancılardan daha çok İngiliz, İrlandalı ve Hollandalıları gördüklerini belirtti.

Yatırımcı ABD'li geliyor
Yabancıların belli bölgelerde yoğunlaştığını, özellikle İngiltere ve İrlanda'dan birtakım fonların belli yerlerde bir apartman ya da sitenin tümünü aldığını, inşaat bittikten sonra da sattığını bildiren Yazıcı, İstanbul'daki birtakım projelerde de yabancıları görmeye başladıklarını kaydetti.

Rusların Türkiye'de lüks konutla ilgilenmeye başladığını da belirten Yazıcı, “İngilizler ve İrlandalıların ilgilendiği konut yapısı genellikle 100 bin euro civarındadır. Ruslar ise daha fazla para harcayabiliyor. Güneye ve Ege'ye Rus rüzgârı yavaş yavaş geliyor. Bu rüzgârın gelmesi çok iyi olur. Çünkü onlar paralı yatırımcılar” dedi.

Cansel Yazıcı, ticari gayrimenkul için Türkiye'ye dünyanın her yerinden yatırımcı geldiğini, daha önce İngiltere ya da Avrupa'da ortak oldukları bir şirket üzerinden Türkiye'ye ticari gayrimenkul yatırımı yapan ABD'lileri, şimdi direkt gördüklerini ifade ederek bunun sektör için çok iyi olduğunu söyledi.