''Yabancıya Gayrimenkul Satışının Önündeki Engellerin Kaldırılması ile Türkiye Kazanacak''



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın, ''mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesine bakılmaksızın yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alabilmesinin önünü açacak yasa taslağının hazırlıklarına başladıklarını ve taslağın önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunulacağını açıkladığını anımsattı.

Yabancıya gayrimenkul satışının önündeki engellerin kaldırılması ile Türkiye'nin kazanacağını ifade eden Çelik, ''Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve bunu gündeme getirip çözüm üretecek olan, sektörü çok iyi bilen Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar'a sektör olarak şükranlarımızı sunuyoruz. Hükümetimiz son dönemde Türkiye'nin aczini belirten bu kanunu değiştirerek, Türkiye'nin makus talihini değiştirecektir. Tarih buna emek veren isimleri altın harflerle yazacak ve sektör minnetle anacaktır'' dedi.

Türkiye'den gayrimenkul alabilen pek çok ülke vatandaşı olduğunu, ABD, Almanya, Brezilya, Danimarka, İngiltere, Hollanda'nın yanı sıra Çad, Malevi, Gabon ve Gana gibi ülkelerden de Türkiye'de gayrimenkul alanlar olduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

''Sadece öz güveni yüksek olmayan, kendi korkuları ile memleketini yönetmeye çalışan ülkelerde bu tür engellemeleri görüyoruz. Nasıl bir Amerikan vatandaşının, Brezilya vatandaşının Türkiye'de gayrimenkul edinmesinden endişe duymuyorsak mütekabiliyet ilkesini kaldırarak Azeri vatandaşın da Kazak vatandaşın da Körfez ülkelerinde yaşayan vatandaşların da Türkiye'den gayrimenkul edinmesinden endişe duymamalı ve Türkiye'nin gerçek kimliğini, öz güvenini ortaya koymalıyız. Çünkü gelişmiş hiçbir ülke bundan endişe duymuyor. Artık güçlü bir ekonomik yapıya kavuşmuş ve kendi ayakları üzerinde duran bir ülkeyiz.''