Yabancıya Göre Önlemler Gecikti



Uluslararası yöneticilerin Türkiye'ye yönelik bakış açısına ilişkin araştırmaya katılanların yüzde 60'dan fazlası, Türkiye'de halihazırdaki yatırım seviyelerini koruyacaklarını belirtirken, katılımcıların yarıdan fazlası hükümetin krize karşı aldığı önlemleri "gecikmiş ve yetersiz" olarak değerlendirdi.

Economist Conferences tarafından düzenlenen "Economist Yuvarlak Masa Toplantısı" için gerçekleştirilen "Uluslararası Yöneticiler Türkiye'yi Nasıl Görüyor: Kısa ve Uzun Vadede İş Potansiyeline İlişkin Bir Araştırma"nın sonuçları dün katılımcılarla paylaşıldı. Bu yılın mayıs ayında diğer pazarların yanısıra Türkiye konusunda da çalışan, çeşitli sektörlerden 102 üst düzey yönetici ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, uzun vadeli potansiyel açısından son derece olumlu, kısa vade için ise ciddi endişeleri içeren bir bakış açısı ortaya koydu.
    
Türkiye stratejik pazar

Araştırmaya katılanların yüzde 90'dan fazlası, Türkiye'nin şirketleri için stratejik önemde bir pazar olduğunu belirtirken, 3'te 1'i, Türkiye'yi, Çin, Hindistan ve Rusya gibi en büyük yükselen piyasalar ile aynı kategoriye yerleştirdi. Katılımcıların sadece yüzde 1'i, Türkiye'yi kendileri için düşük öncelikli bir piyasa olarak tanımladı.

Ayrıca, Türkiye'ye yönelik olumlu bakış açısının, enerji ve sağlık sektörleri ile daha üst düzey yöneticilerde daha yoğun olduğu görüldü. Şirketlerin Türkiye konusundaki "hevesli" yaklaşımlarının nedenlerine bakıldığında, ilk sırada pazarın büyüklüğü, ülkenin genç ve hızlı büyüyen nüfusu ile Avrupa ve Ortadoğu arasındaki stratejik konumu öne çıktı.

Ülkeye ilişkin endişeler konusunda ise katılımcıların 3'te 2'si, orta vadede gördükleri en büyük risk olarak makroekonomik istikrarsızlığa işaret ederken, yüzde 50'si, son birkaç yılda yaşanan gerilimlerin ardından siyasal istikrarsızlık endişesini vurguladı.
    
Satışlarda düşüş yaşandı

Araştırma sonuçları, küresel ekonomik krizin Türkiye'de önemli bir etkisi olduğunu, ancak pek çok şirketin kriz başlamadan önce satışlarında yavaşlama görmeye başladıklarını ortaya koydu. Buna göre, katılımcıların yüzde 70'i satışlarında düşüş yaşadıklarını belirtirken, sadece yüzde 7'si, büyüme beklentisi dile getirdi. Küresel şirketlerin yatırım stratejilerine bakıldığında ise, yöneticilerin yüzde 60'dan fazlası halihazırdaki yatırım seviyelerini koruyacaklarını, yüzde 25'lik kesim ise Türkiye'de uzun vadede yatırımlarını genişletmek için içinde bulunulan ortamın avantajlarından faydalandıklarını ifade etti.

Katılımcıların yarıdan fazlası hükümetin krize karşı aldığı önlemleri "gecikmiş ve yetersiz" olarak tanımlarken, yaklaşık yüzde 30'u hükümetin krize yanıt vermedeki yetersizliğinin, kriz döneminde işlerine zarar veren faktörlerden biri olduğunu belirtti. Uluslararası şirketlerin yöneticileri, hükümetten beklentileri listesinin başına makroekonomik istikrarın sağlanmasını yerleştirirken, bunu, iş yapmanın üzerindeki kısıtlamaları ortadan kaldıracak yapısal reformlar izledi.

AB süreci endişe kaynağı

Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların 4'te 1'i AB müzakerelerinin durmasını endişe kaynağı olarak tanımlayarak, bu unsuru riskler sıralamasında 5. sıraya yerleştirdi. Katılımcıların yüzde 18'i hükümetin, süreci yeniden yola koymasının öncelikleri içerisinde yer alması gerektiğini belirtti.
    
Yapısal reformlar öncelikli

Katılımcıların yüzde 41'ini oluşturan Türkiye'de görev yapan yöneticiler, yapısal reformları ilk sıraya yerleştirdi. Anketi yanıtlayanların 3'te 2'si, hükümetin iş yapma ortamını iyileştirecek önemli reformları gerçekleştirmesi durumunda Türkiye'nin yatırımcılar için bir çekim alanı olacağını vurguladı.