Yabancıya Mülk Satışı Sınırlanıyor

Yabancıların Türkiye’de mülk edinebilmelerini kolaylaştıran yasa maddesinin Anayasa Mahkemesi’nce iptali sonrasında, yeni taslak hazırlanıyor. Taslağa göre, yabancıların edinebileceği arazi miktarı ülke genelinde 10 dekarı aşamayacak.

Anayasa Mahkemesi’nin yabancıların mülk edinmesini iptal kararı sonrasında hazırlanan yeni taslak, mülk edinmeye karşı sınırlamaları artıracak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde sürdürülenve ilgili kuruluş temsilcilerinin katıldığı çalışmalarda, Tapu Kanunu’nun ilgili maddesini değiştirmek üzere yeni taslak hazırlandı. Üzerinde çalışılan taslakta Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçeleri dikkate alınırken, yabancıların Türkiye’de mülk edinebilmeleri biraz daha kısıtlanıyor.

Yabancıların sadece belediye ve mücavir alan sınırları içinde arsa ve arazi alabileceği hükme bağlanırken, köylerde edinilecek bina ve bağımsız yapılara da sınır getiriliyor. Aynı şekilde Bakanlar Kurulu’na da sulama, enerji, tarım, maden, SİT alanı gibi bölgeleri kapsam dışı bırakma konusunda yetki veriliyor.

Son şeklini Bakanlar Kurulu’nda alacak olan taslağa göre, karşılıklı olmak kaydıyla yabancı gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanununa göre kurulmuş tüzel kişiliğe sahip şirketler, belediye ve mücavir alan sınırı içerisinde bina, yapı veya arazi alabilecek.

Taslakla yer alan düzenlemeye göre, edinilebilecek taşınmaz miktarı, ülke genelinde toplam 10 dekarı geçemeyecek.

Yabancıların, belediye ve mücavir alan sınırı dışındaki alanlarda arsa veya arazi edinmesinin önüne geçilirken, bu alanlarda alınabilecek müstakilen inşa edilmiş bina ve yapılar ile bağımsız bölümlerin büyüklüğü de 1 dekarı aşamayacak.

İZİNE BAĞLANACAK

Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerinkanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin belediye ve mücavir alan sınırı içinde 10 dekardan, mücavir alan sınırı dışında da 1 dekardan fazla taşınmaz edinebilmesi Bakanlar Kurulu’nun iznine tabi olacak. Kanuni miras yoluyla intikal eden taşınmazlar için bu hüküm uygulanmayacak.

abancı uyruklu gerçek kişilerin, kanuni miras dışında ölüme bağlı tasarruflar yoluyla belirtilen miktarlardan fazla taşınmaz edinebilmesi de Bakanlar Kurulu’nun iznine bağlı bulunacak. İzin verilmez ise fazla miktar tasfiye edilerek, bedele çevrilecek.

Türkiye Cumhuriyeti ile arasında karşılıklılık olmayan devlet vatandaşlarının kanuni miras yoluyla edindikleri taşınmazlar da intikal işlemleri yapılarak, tasfiye edilecek ve bedele çevrilecek.

Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerinkanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri lehine taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilmesinde karşılıklılık ve kanuni kısıtlayıcı hükümlere uyma şartı aranacak. Taşınmaz rehni tesisi, bu hükmün dışında tutulacak.

Bakanlar Kurulu, ilgili kurumların teklifiyle sulama, enerji, tarım, maden, sit alanları ve benzeri yerlerde satışa ilişkin bu hükümlerin uygulanmaması yönünde karar almaya yetkili olacak.

ESKİ KANUN NELERİ İÇERİYORDU?
Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilen madde ile de, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerine, Türkiye’de mal edinme hakkı veriliyordu.
Belediye ve mücavir alan sınırlaması bulunmayan bu düzenlemede, yabancıların 30 dekardan fazla mal edinebilmesi, Bakanlar Kurulu’nun iznine tabi tutuluyordu. Söz konusu maddede, “Kamu yararı ve ülke güvenliği bakımından, bu maddenin uygulanmayacağı yerleri belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir” deniyordu.

Üzerinde çalışılan taslakta, bir yandan mülk edinmede belediye ve mücavir alan sınırlamasına gidilirken, bir yandan da 30 dekar sınırı 10 dekara, köylerde ise binalar için 1 dekara düşürülüyor. Bakanlar Kurulu’nun yabancıların mülk alımı konusundaki sınırlama yetkisine de açıklık getiriliyor.