Yabancıya Sahte Evrakla Konut Satışında İrlandalı Parmağı

Bodrum ve Didim’de Golden Beach adlı bir tatil sitesi kurarak sitedeki villaları sahte evrakla 80’in üzerinde İrlandalı ve İngiliz’e satan ekibin İrlandalı üyesi gözaltına alındı.

Mahkemece tutuksuz yargılanmasına karar verilen İrlandalı hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

Muğla’nın Bodrum, Aydın’ın Didim ilçelerinde 80’in üzerinde İrlandalı ve İngiliz’e sahte tapu ve sözleşmelerle villa sattıkları iddia edilen Kubilay Coşkun Atmaca ve eşi Hande Bakkal’ın aranmaları sürerken, satışlara aracılık ettiği ileri sürülen İrlandalı 49 yaşındaki Kevin Gordon O’Klein Didim’de yakalanarak gözaltına alındı. İrlanda polisinin de, 80’e yakın dolandırıcılık ihbarı nedeniyle soruşturma başlattığı belirtildi. 8 İrlandalı’nın daha Bodrum’daki avukatları aracılığıyla emniyete ve savcılığa suç duyurusunda bulundukları ortaya çıktı.

Yurtdışında çıkış yasağı
Kubilay Coşkun Atmaca ve eşi Hande Bakkal’a villaları birlikte pazarladığı iddia edilen İrlandalı Kevin Gordon O’Klein dün öğle saatlerinde Didim’de yakalanarak Bodrum’a getirildi. Didim’de Ahmet Akyel’e ait Golden Beach Tatil Sitesi’ne sık sık giderek buradaki 41 villayı yabancılara pazarladığı iddia edilen İrlandalı Kevin Gordon O’Klein Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alındıktan sonra adliyeye sevk edildi. Tutuksuz yargılanmak üzere serbet bırakılan Kevin Gordon O’Klein’ya yurtdışına çıkma yasağı getirildi.

Haberi yok
Bodrum’da 8 yıldır yaşayan Kevin Gordon O’Klein’ın mahkemedeki ifadesinde Kubilay Coşkun Atmaca ile birlikte villa pazarladığını kabul ederek, "Türkiye dışındaki ülkelerde zaman zaman düzenlenen emlak ve turizm fuarlarında Didim ve Gündoğan’daki villaları tanıtıyordum. Ben de bir villa satın aldım bana da tapu vermediler. Ben de mağdurum, ancak satışların sahte tapu veya sahte evrakla yapılıp yapılmadığıyla ilgili bilgim yok" dedi. Didim’deki Golden Beach Tatil Sitesi’nin sahibi Ahmet Akyel de, Kubilay Coşkun Atmaca ve Kevin Gordon O’Klein’nun geçen yıl kendisine villaları pazarlayabileceklerini söylediklerini belirterek, "Sitemizdeki bazı dairelerin sahte tapuyla satıldığını sonradan öğrendim" dedi.

8 yabancı dava açtı
Öte yandan, Kevin Gordon O’Klein aracılığıyla geçen yaz aylarında Bodrum Gündoğan ve Didim’deki Golden Beach Tatil Sitesi’nden A. ve B’dan villa satın alarak yaklaşık 500 bin Pound ödeyen sekiz İrlandalı da, Muğla Barosu avukatlarından Özlem Arslanparçası’na vekalet verip dava açtı. Clifford Moore (36), Lloyd Aluen (41), Thomas Barry (49), Margaret Barry (64) John Moore’un (68) ve üç İngiliz’in de kendisine vekalet vererek dava açtıklarını belirten avukat Özlem Arslanparçası, "Villa vurgununun boyutları her geçen gün artıyor. Kubilay Coşkun Atmaca ve eşine yaklaşık 500 bin pound ödeyen İngiliz müvekkillerim dolandırıldıklarını belirterek bana müracaat etti" dedi.

’Dolandırıldım’ diye polise giden yabancı 60’ı geçti
İKİ yıl öncesine kadar taksi şoförlüğü yaparken müteahhitliğe soyunan 30 yaşındaki Kubilay Coşkun Atmaca’nın, eşi Hande Bakkal ile birlikte, yaptığı villaları sahte tapu belgeleriyle birden fazla kişiye satıp ortadan kaybolmasının ardından bölgede iş yapan müteahhit ve inşaat firmalarına sözleşme iptalleri yağmaya başladı. Bodrum ve Didim’de villa ve emlak satışlarında dolandırıldığını iddia ederek polis ve savcılığa başvuran yabancı sayısının 60’ı geçtiği belirtildi. Dolandırılanların çoğu İngiliz ve İrlandalı. Turistik iki ilçede son bir yıl içerisinde 13 bine yakın villa ve arsanın yabancılara satışının yapıldığı, bunun resmi kayıtlarda sadece 3 bin 500’ünün gösterildiği, diğerlerinin ise sözleşmelerle el değiştirdiği, henüz tapularının verilmediği ortaya çıktı.

Kenyalı emlakçı bile var
Muğla ve Aydın’da yaşanan sahte belgeli emlak satışları üzerine Turyap tarafından bir toplantı düzenlendi. Türkiye Eğitimli Emlakçılar Derneği üyesi ve Gümbet TURYAP Temsilcisi Fikriye Kocagöz de, Didim ve Bodrum’da yasal emlakçı sayısının bin 300, korsanların ise 6 bin dolayında olduğunu belirtti. Korsanların en az 400’ünün de yabancı olduğunu kaydeden Kocagöz şunları söyledi: "Zabıta, memur, siyasi parti temsilcileri, disko yöneticisi, lokantacı, mermerci, garson, bakkal, turizmci, kuaför, site bekçisi, taksici, herkes emlakçılık yapıyor. Didim’de diskoların içinde emlak pazarlanıyor. Tatile gelen Kenyalılar’ın Bodrum’a yerleşerek villa ve arsa pazarladığını duyuyoruz. Yabancılar artık tatil için değil villa vurgunu için Bodrum’a yerleşmeye başladı. Emlakçılık yapmayan neredeyse sadece çocuklar, yaşlılar ve hastalar kaldı."

Bekletilen Müşavirlik Yasası hemen çıkarılsın
Didem’de 11 yıldır emlakçılık yapan Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun bir an önce Emlak Müşavirliği Yasası’nın çıkması gerektiğini, yasanın 2006 Aralık ayından bu yana Bakanlar Kurulu’nda imzalanmayı beklediğini söyledi. Coşkun, dolandırıcılıkla sektöre kara leke sürüldüğünü, mülk almak isteyen yerli ve yabancıların emlakçılara bakışının değiştiğini belirtti. Coşkun, "Bu yasa ile emlakçılık yapacaklara üniversite mezunu olma zorunluluğu getiriliyor. Yasadan önce emlakçılığa başlamış üniversite mezunu olmayanlar ise sınava tabi tutuluyor. Yasa sektör üzerinde sıkı denetim öngörüyor. Sektör temsilcilerine de büyük iş düşüyor. Kaçak çalışan, dürüst olmayan insanların faaliyeti mutlaka engellenmeli" dedi.